Hoppa till huvudinnehåll

När USA:s ambassadör möttes av ägg och glåpord

För 50 år sedan fick USA:s nytillträdde ambassadör i Sverige ett minst sagt kyligt mottagande.

Protester ledde till en del skriverier i dåtidens medier. Urklipp från Svenska Dagbladet.
Montage: Proletären

När USA:s stridspiloter fällde bomber i Vietnam brukade de skoja över radion om att de ”släppte några ägg”.

Och när Jerome Holland, USA:s nytillträdde ambassadör i Sverige, besökte Glanshammars bygdegård den 24 april 1970 var det just ägg han möttes av. Ett gäng arga FNL-aktivister kastade sådana mot hans bil. Det blev tumult och en busslast med poliser fick gripa in.

Vid en invigning av ett amerikanskt kulturcenter i Stockholm några dagar senare upprepades händelsen.

Relationen mellan USA och Sverige var kylig vid denna tid, färgad av en bred och folklig opinion mot kriget i Vietnam. En som till och med politikerna fick förhålla sig till.

Den amerikanska ambassaden hade stått tom i över ett år innan Holland tillträdde. Han var handplockad av president Nixon. En vältalig sociolog. Därtill svart. En symbol för det moderna och ”toleranta” USA. Det som nyligen hade avskaffat de apartheidliknande Jim Crow-lagarna. Men av krigsmotståndare och socialister sågs han mest som en Onkel Tom.

Samuel J. Wood Library
Jerome Holland

I Sverige möttes han av stora protester när han steg av planet på Arlanda. ”Mördare, åk hem!” var de första svenska ord han fick höra.

En av demonstranterna på plats var amerikanen Sherman Adams, som hade deserterat från USA:s militärbas i Västtyskland, varifrån trupptransporterna gick till Vietnam. Han flydde till Sverige och engagerade sig mot kriget.

Adams kallade Holland för en ”White House Nigger”. En anspelning på begreppet ”house nigger”, en svart husslav som kryper för sin vite herre. 

När nyheten om protesterna nådde USA valde en del att tolka det som att Sverige är ett land där man hatar svarta, och hävdade att någon hade kallat Holland för ”nigger”.

Att denna någon själv var svart, och använde begreppet med ett helt annat politiskt syfte, trillade nog bort i ett av nyhetsförmedlingens många led. Det lät kanske smaskigare i amerikansk press att en ung, svensk, blond aktivist hade yttrat sig så, snarare än en svart amerikansk krigsmotståndare.

Holland blev i vilket fall inte långvarig på posten. Han åkte hem 1972 och ambassaden stod åter tom. Denna gång ända till våren 1974. Då hade USA redan börjat dra sig ur Vietnam.

Relationerna mellan Sverige och USA har förändrats sedan denna tid. Sverige är nu en lydstat som glatt ställer upp när det vankas krig. Och ambassaden är naturligtvis öppen. Trumps ambassadör i Sverige heter Ken Howery och är en av världens rikaste finanskapitalister.