Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Ny regering i Israel ska genomföra Trumps plan

USA:s utrikesminister Mike Pompeo besökte förra veckan den korruptionsåtalade Benjamin Netanyahu, som inleder sin femte mandatperiod som premiärminister.

Benny Gantz, som bildar koalitionsregering med Benjamin Netanyahu, bugar sig för USA:s utrikesminister Mike Pompeo.

Efter mer än ett år av parlamentariskt dödläge har Israel fått en ny regering. I söndags svors Benjamin Netanyahu in som premiärminister, en post som han i teorin ska dela med generalen Benny Gantz från det liberala Blåvitt-partiet (döpt efter färgerna på Israels flagga).

Men om Gantz verkligen tar över om 18 månader som förhandlat återstår att se. Under coronakrisen har Netanyahu, vars rättegång för sin roll i flera korruptionshärvor skjutits upp på grund av krisen, ytterligare stärkt sin makt och många bedömare tror att han kommer kunna manipulera Gantz för att själv sitta kvar som premiärminister.

Under hela det politiska kaoset har Netanyahu stannat kvar på premiärministerposten och utan formellt mandat agerat som om han var regeringschef. Nu, med en formell regering på plats, rycker Netanyahus annonserade annektering av ockuperade områden på Västbanken allt närmare. Det var förmodligen också ett av de viktigaste samtalsämnena när USA:s utrikesminister Mike Pompeo besökte Netanyahu och Gantz förra veckan.

Pompeo kom i munskydd men slapp den annars obligatoriska karantänen på två veckor för internationella resenärer.

I koalitionsavtalet mellan Gantz blåvita parti och Netanyahus Likud står det att annektering kan påbörjas från och med den 1 juli. Den Nazarethbaserade brittiske journalisten Jonathan Cook skriver att det är troligt att Pompeo var i Jerusalem – dit Donald Trump 2017 beslutade flytta USA:s ambassad – för att se till att Gantz inte sätter käppar i hjulet för den annektering som är en del av ”århundradets plan”, som Trump själv kallar den ”fredsplan” han presenterade i januari i år, som i korthet ger allt åt Israel och inget åt palestinierna.

När Pompeo försöker sälja in Trumps avtal till regeringar i Mellanöstern behövs det en enad front i den israeliska regeringen. Samtidigt som Trumpadministrationen vill bestämma takten i processen. Det kan gynna Trump på hemmaplan att en viktig del av hans hårt kritiserade avtal kan se ut att bli verklighet just när presidentvalrörelsen i USA är som hetast.

Med Trump som president är USA:s sista fikonlöv av spelad omsorg om palestinierna borta, och Trumps extremt Israelvänliga politik kan garantera väljarstödet från den evangelistiska högern i USA till höstens presidentval. 

”Du är den bästa vän som Israel någonsin haft i Vita huset”, som Netanyahu sa till Trump när de båda presenterade Trumps plan i Washington.

Pompeo har tidigare sagt att i slutändan är det upp till israelerna hur man väljer att göra med Västbanken. För honom och Trump har inte palestinierna något att säga till om vad gäller ockupationen och stölden av deras land.