Hoppa till huvudinnehåll

Palmemordet 35 år: Nya uppgifter och outredda spår – sviken och förrådd av de egna?

KOMMENTAR. Blev Olof Palme förrådd av några i de egna socialdemokratiska leden? Olle Minell, som bevakat Palmemordet för Proletären i över tre decennier, har fått ut nya tidigare hemligstämplade handlingar från utredningen – som stärker tidigare misstankar...

Tidigare hemligstämplade dokument, som nu är offentliggjorda, visar att polisspåret fortfarande är hett.
BKP / Esquilo (CC)

Sviken och förrådd av de egna?

Ja, det verkar inte bättre. Mordet på Sveriges statminister den sista februari 1986 är fortfarande olöst.

Palmeutredningen, med den senaste Palmeåklagaren Krister Petersson i spetsen, valde att lägga ner förundersökningen om mordet på Sveriges statsminister Olof Palme den 10 juni 2020. Motiveringen var att de misstänkte att gärningsmannen till mordet var Stig Engström (den så kallade Skandiamannen) som lägligt hade avlidit år 2000 och inte kunde ställas inför rätta.

Efter drygt 34 år av mörkläggning och falsarier ville Palmeutredningen bli av med ”skiten” – det fick vara nog av ifrågasättande av Palmeutredningens göranden och låtanden. Det var dags att sopa Palmemordet under mattan en gång för alla – och de använde den försvarslöse Stig Engström som syndabock. Minst sagt skamligt!

Men som före detta Palmeåklagaren Krister Petersson skriver i ett svar till undertecknad att ”mitt beslut kan – enligt min mening – inte tas till intäkt för att mordet klarats upp”, vilket även understryks av dåvarande spaningsledaren i Palmeutredningen, Hans Melander, i ett brev från Rikspolisstyrelsen till mig:

– I det yttrande ni erhållit från chefsåklagare Krister Petersson framgår att aktuellt brott inte anses ha klarats upp.

Således har de två högst ansvariga i den nedlagda Palmeutredningen bekräftat – Palmemordet är olöst! Med andra ord har de varit smutsiga hantlangare och behjälpliga med att låta Olof Palmes verkliga mördare gå fri och mörklägga sanningen.

Men det måste helt klart vara starka krafter som står bakom att jakten på statsminister Olof Palmes mördare slutar på ett sådant sätt som närmast kan jämföras med ett Västgötaklimax. Redan från dag ett, när den socialdemokratiskt förtrogne Hans Holmér ”tar befälet” och blir spaningsledare, drar mörkläggningsapparaten igång. Frågan som infinner sig är – blir Olof Palme sviken och förråd av sina egna?

Betänk följande:

Förre justitieministern Carl Lidbom, chefredaktören för den nu nedlagda tidningen Arbetet, Anders Ferm, Olof Palmes tenniskompis Harry Schein – och till och med den förste spaningsledaren Hans Holmér – alla dessa var socialdemokratiska vänner till Olof Palme och har uttryckt sig offentligt i ordalag som:

”Det skulle skaka Sverige i dess grundvalar om sanningen om mordet på Olof Palme kom fram.”

”Det svenska folket är inte moget att få reda på sanningen om mordet på Olof Palme.”

”Det kanske är bäst för Sverige om mordet förblir olöst.”

Vad menas? Vad är det som dessa vet och som är så ljusskyggt att det måste hållas fördolt för det svenska folket? Skulle det ”skaka Sverige i dess grundvalar” om någon av den så kallade 33-åringen, PKK, Christer Pettersson eller Stig Engström skulle vara Olof Palmes mördare?

Nej, naturligtvis inte – det är inget annat än villospår och olika delar i Palmeutredningens försök att mörklägga vad/vilka som kan ligga bakom mordet på Sveriges statsminister! Och vilken roll spelar socialdemokratin i detta?

Om mordtrådarna skulle löpa in i den högerextremistiska kärnan inom Stockholmspolisen, in i Säpo, in i den svenska militären, in i den CIA/socialdemokratiska skapelsen ”Stay behind”-rörelsen – då skulle det minsann ”skaka om” det svenska folket! Men finns det då något som pekar på att så skulle vara fallet? Låt oss se!

I och med att Peterson/Melander pekade ut Stig Engström som trolig Palmemördare lades Palmeutredningen ned. Därmed hävdes sekretesstämpeln på den digra Palmeutredningen. Minst en miljon kronor skulle det kosta att få ut samtliga handlingar. Undertecknad har begärt ut valda delar, vilka bekräftar och understryker det Proletären genom åren hävdat – sanningen finns att hämta i det outredda polisspåret.

Fler vittnesuppgifter om att Olof Palme var övervakad av walkie-talkiemän under mordkvällen kommer i dagen. Detta utesluter ensam galning-teorin och då trion 33-åringen, Christer Pettersson och Stig Engström som Palmes mördare, så som Palmeutredningen har framställt dem. Och på de två högerextrema Norrmalmspoliserna Carl-Gustav Östling och Anti Avsan (senare riksdagsledamot för Moderaterna), som har huvudrollen i det så kallade polisspåret, förstärks misstankarna om inblandning i Palmemordet.

Esquilo / Creative Commins
C-G Östling och Anti Avsan, tidigare Norrmalmspolisen, och Alf Karlsson, tidigare Säpochef – är de inblandade i mordet på Olof Palme?
  • C-G Östling – dennes handlingar i Palmeutredningen har undertecknad fått ut tidigare (läcka/misstag?). Där finns två vittnesuppgifter, ett från en taxichaufför och ett från en poliskollega. Där säger taxichauffören att han plockade upp Östling cirka fyra minuter efter mordet och bara 400 meter från mordplatsen, och poliskollegan hävdar att Östling skrutit om att han vet vem som mördade Olof Palme!
  • Anti Avsan – hans handlingar i Palmeutredningen släpptes nu. Det står allt mer klart att Anti Avsan högst troligt är den så kallade Dekorimamannen, han som står i färgbutikens hörna vid mordplatsen och som det finska vittnet Anki känner igen, när hon går fram till honom för att på finska fråga om vad klockan är. Han har en ”pangare” i sin vänstra hand och en walkie-talkie i den högra, säger Anki.

Vidare hävdar Anki att hon känner igen Dekorimamannen från ett gym som hon brukade besöka – inte som en tränande person utan en som var där för att besöka sin bror. Och på det här gymmet tränade Ivo Avsan, bror till Anti Avsan.

Följande konversation hör Anki på finska (mellan Östling och Avsan?) i den sprakande walkie-talkien som Dekorimamannen har i sin högra hand:

– Var beredd, nu kommer dom, säger anroparen.

– Jag är igenkänd, vad fan ska jag göra? svarar Dekorimamannen.

– Skit i det, gör vad du ska göra, får han till svar.

Både Östling och Avsan talar finska!

Vittnet Ankis uppgifter backas upp av hennes kompis Anneli som var med henne. Deras uppgifter förlöjligades av den förre spaningsledaren Hans Ölvebro, att de inte visste om det var på morddagen som de mött Dekorimamannen, att de inte visste vilken bio de varit på etcetera.

Inget riktigt förhör görs med Anti Avsan om deras uppgifter. Precis som med vittnesmålen gentemot C-G Östling så sopas allt under mattan – hålls i det fördolda. Varför?

Både Östling och Avsan rörde sig i högerextrema kretsar som definitiv hatade Olof Palme och såg denne som en landsförrädare. Här ansågs det att Palme var på väg att sälja ut Sverige till Sovjetunionen och att Palmes inplanerade möte med den sovjetiske ledaren Gorbatjov i mitten av mars 1986 var ett led i detta. Var mordet avsett att förhindra detta?

Enligt en källa till Proletären var Anti Avsan engagerad i Baltiska Frikommittén, som hade som ändamål att befria Estland, Lettland och Litauen från Sovjetunionen. Dessa hade nära kontakter med personer i WACL (World Anti-Communist League). I båda organisationerna fanns den högerextreme Anders Larsson, som åtta dagar innan mordet lämnade in ett brev till riksdagshuset som sa att ett mordattentat var planerat på Olof Palme. Baltiska Frikommittén understöddes av både CIA och Säpo.

Ytterligare en person, den före detta legosoldaten Ivan von Birchan, larmade om att ett attentat mot Palme var förestående. Han sade sig ha blivit erbjuden två miljoner dollar av CIA för att mörda Olof Palme. Han avstod från detta och gick en vecka före mordet till det socialdemokratiska socialborgarrådet Ingrid Båvner med uppgifterna, vilken skickad honom vidare till en poliskommissarie som i sin tur lämnade uppgifterna till Säpochefen Alf Karlsson – där det blev stopp. Alf Karlsson var den Säpochef som hade jour mordnatten och visste att Olof Palme saknade livvaktsskydd.

Bevisligen finns dessa två varningar om ett förestående mord på Olof Palme. Och i kretsar där dessa uppgifter finns hittar vi de högerextrema A-turspoliserna C-G Östling och Anti Avsan. Liksom att Säpochefen Alf Karlsson begraver det hela.

Är det detta – att högerextrema poliser, Säpo/CIA och eventuellt svensk militär skulle vara inblandade i Palmemordet – som ”skulle skaka Sverige i dess grundvalar” om sanningen kom fram?

Tidigare citerade socialdemokrater känner uppenbarligen till något om denna mörkläggning. Vi vet ju också att Hans Holmér tillsammans med sin socialdemokratiske vapendragare Ebbe Carlsson från dag ett ledde in mordutredningen på villovägar med det falska PKK-spåret. De var kända som socialdemokratins städpatrull efter att ha rett ut och mörklagt två stora skandaler på 1970-talet – telefonavlyssningen av vänsterfolk och sjukhusspionen på Sahlgrenska.

Dags för ny mörkläggningsinsats. Med i Holmérs så kallade Palmerum fanns även det socialdemokratiska departementsrådet Klas Bergstrand – som övervakare?

Vidare så vet vi att den före detta partisekreteraren och socialministern Sven Aspling (S) ringde Olof Palme mordkvällen och fick då reda på att makarna Palme skulle gå på bio. Intressant, då vi vet att CIA och dess chef William Colby byggde upp den svenska Stay Behind-rörelsen ihop med Sven Aspling. Bestämdes det kanske ett möte av något slag efter bion?

Och före detta statminister Ingvar Carlsson säger:

– När nu detta har hänt hade det varit bättre om det varit en enstaka vettvilling. Men det verkar väl planerat lång tid i förväg. Det är ett tecken på att det finns en grupp som inte drar sig för något för att skada det svenska samhället. (Ur Ulf Adelsohns memoarer ”Med liv och lust”.)

Ändå trodde Carlsson på Christer Pettersson som gärningsman. Det är något som inte stämmer. Socialdemokratiska toppar vid den här tiden verkar vara minst sagt delaktiga i att mörklägga Palmemordet och se till att sanningen inte kommer fram. Ska det här sveket och förräderiet från de egna leden mot Olof Palme få fortsätta – eller finns det någon rakryggad som kan träda fram?

Ja, det vete tusan – men det som måste krävas är att Palmeutredningen öppnas igen och att en orädd åklagare tillsätts som kan röja upp i ”skiten” och granska de spår som är outredda – där naturligtvis polisspåret finns med.