Hoppa till huvudinnehåll

På plats i Libanon: Folket hoppas på förändring

Libaneserna har fått nog av korruption och sociala problem. Marie Lundberg och Anna Artén är på plats i Beirut, där libaneser hoppas på förändring men oroar sig för att folket åter ska svikas.

I Beirut möts man av en skog av libanesiska flaggor.
Marie Lundberg

För första gången är hela libanesiska folket enat och ute på gatorna och protesterar mot den sittande regeringen. Protesterna började förra torsdagen efter regeringens beslut om nya och höjda skatter.

Whatsapp och andra sociala medier skulle plötsligt beskattas, och tobak- och bränsleskatter höjas. Detta var droppen for libaneserna som redan tyngs av korruption, sociala problem som bostadsbrist, arbetslöshet och allmän ekonomisk kris. Befolkningen i hela landet byggde avspärrningar längs vägarna och det blev några sammandrabbningar med polis och militär.

Marie Lundberg
Många av demonstranterna är unga.

Redan på lördagen fick militären order om att inte ingripa men vara på plats. Ledaren för Hizbollah, Hassan Nasrallah, höll ett tal till folket på lördagen:

”Provocera inte militären. Visa respekt för privat och framförallt offentlig egendom. Den har vi betalt själva med våra skattepengar.”

Hela söndagen samlades folk for att gemensamt manifestera sin ilska mot de styrande. Protesterna blev mer politiska och kraven tydligare: mot korruptionen, bostadsbristen, arbetslösheten och för rent vatten, samt kravet på att regeringen måste avgå.

Vårt resmål på söndagen till Bekaadalen var helt omöjligt att nå på grund av folkets alla vägspärrar. Vi vände tillbaka mot Beirut. I alla bilar som passerade oss och vägspärrarna viftade passagerarna med libanesiska flaggor och ropade: ”Revolution!”.

Marie Lundberg
Demonstranter.

I Beirut, på Martyrernas torg bort mot regeringskvarteren, samlades hundratusentals människor enade med libanesiska flaggor, men inga partifanor. Hela familjer, alla åldrar men framförallt ungdomar. Stamningen var hög, hoppfull och entusiastisk. En skog av rödvita flaggor, människor som dansade och ropade ut sina slagord.

Dagen efter träffar vi flera engagerade libaneser som hoppas på en förändring men samtidigt är rädda för kaos och att folket ska svikas igen.

Marie Lundberg
Demonstranter.

Marie Lundberg, Anna Arten

Beirut, Libanon