Hoppa till huvudinnehåll

Socialdemokraterna fiskar röster efter bilbränderna

Statsminister Stefan Löfven besökte Göteborgsförorten Frölunda efter måndagskvällens bilbränder. Ett försök att plocka röster, menar de Frölundabor som Proletären talat med. Men otryggheten är likväl en nyckelfråga i valet.


Under måndagskvällen brände maskerade gärningsmän bilar på flera platser i Västsverige. Allt tyder på att det rör sig om en koordinerad attack. 

I skrivande stund har polisen gripit ett antal misstänkta, men motivet är ännu inte känt.

Artur Szandrowski
Förstörda bilar vid Frölunda torg

Göteborgsförorten Frölunda, där ett sextiotal fordon förstörts, besöktes igår under ett stort medieuppbåd av statsminister Stefan Löfven och inrikesminister Morgan Johansson. De båda socialdemokraterna fördömde dåden och lovade på sant valårsmanér mer resurser till polisen. 

Tryggheten är en nyckelfråga i valet och Socialdemokraterna vill inte vara sämre än högerpartierna på att visa att man är villig att ta i med hårdhandskarna.

Artur Szandrowski
Statsminister Stefan Löfven betraktar de sönderbrända bilarna i Frölunda.

Frölunda har fått uppleva flera skjutningar och andra våldsdåd de senaste åren. Bilbränderna gör knappast att området känns tryggare.

– Det är alltid något här, jag såg en unge killen bli skjuten i benet förra året, säger Oscar Cruz till Proletären.

Han bor i närheten och berättar berättar om alla ungdomar som driver runt på torget. 

– Det blir otäckt på nätterna, det är ingen bra idé att gå ut då. Det har ändrats mycket de tio senaste åren, det är mer och mer bråk. De unga har ingenstans att gå och de kommer ofta i kontakt med narkotika.

Statsministerns besök har han inte mycket till övers för.

– Det är alltid så när det är val, politiker besöker olika ställen, men sen gör de oftast ingenting. Jag vet inte om det kommer att bli någon ändring i Frölunda.

Artur Szandrowski
Oscar Cruz

– Löfven är bara här för att plocka röster, det vet ju vem som helst, säger Frölundabon Samer Daher.

Han berättar för Proletären att han promenerade med sin son i närheten av parkeringen där bilarna sattes i brand. De hörde smällar och såg ett antal svartklädda unga män springa bort.

Han visar ett filmklipp på mobilen. Bilar uppslukade av lågor.

Artur Szandrowski
Samer Daher

Det florerar en mängd teorier om vem som ligger bakom bilbränderna. I Frölunda pratas det om att det kan vara allt från anhängare till Sverigedemokraterna eller Alternativ för Sverige till AFA eller invandrargäng, berättar Samer Daher.

– Oavsett så vinner ju bara rasisterna på detta, det är det som jag tycker är mest synd. Och så kommer alla försäkringar att gå upp i pris.