Hoppa till huvudinnehåll

Storstrejk i Finland mot förlängd arbetstid – och inskränkt strejkrätt

I måndags gick 100.000 abetare och tjänstemän i Finland ut i strejk mot förlängd arbetstid, men också mot arbetsköparnas offensiv bland annat mot strejkrätten.

280 arvetsplatser berörs av strejken.
Facebook/Industrifacket

I måndags gick 100.000 arbetare och tjänstemän inom teknik-, kemikalie- och skogsindustrin i Finland ut i strejk. Det är Industrifacket, fackförbundet Pro och tjänstemannafacket YTN som utlyst en tredagarsstrejk efter att höstens kollektivavtalsförhandlingar strandat.

Industrifacket kräver bland annat att den obetalda årsarbetstidsförlängning på 24 timmar, som infördes i och med konkurrenskraftsavtalet som de fackliga centralorganisationerna var med och förhandlade fram 2016 för att ”förbättra de finländska företagens konkurrenskraft”, slopas.

Arbetsköparna har under förhandlingarna gått fram hårt, och har förutom förlängd arbetstid och lägre löner också föreslagit inskränkt strejkrätt. I ett uttalande på sin hemsida anklagar den fackliga centralorganisationen SAK arbetsgivarna för att driva ideologiska krav, som inskränkt strejkrätt, under avtalsförhandlingarna.

Redan i november förra året varnade Annika Rönni-Sällinen, från den fackliga centralorganisationen SAK, i en intervju med Proletären för att finska arbetsköpare och högern sneglar på den svenska inskränkningen av strejkrätten.

Strejken berör 280 utvalda arbetsplatser. På vissa anläggningar har facken kommit överens med företagen om att av säkerhetsskäl fortsatta bemanna anläggningarna med bibehållen lön, trots att produktionen ligger nere.

Förra veckan inledde även Elektrikerfacket en fyra veckor lång strejk och byggfacket Byggnads har tagit ut sina medlemmar som arbetar arbetsplatser som berörs av Industrifackets strejk i sympatistrejk.