Hoppa till huvudinnehåll
Av
august.eliasson@proletaren.se

Proletären i Nordkorea 6: Myten om de förbjudna frisyrerna

– Här får man självklart ha vilken frisyr man vill, säger Ri Ok Sun när vi berättar om påståendet i västmedia att bara ett visst antal frisyrer är tillåtna i Nordkorea.

Nordkorea är landet som media i väst älskar att förlöjliga och demonisera. Genom en massiv desinformationskampanj har Sydkorea och USA skapat en bild av en irrationell, aggressiv och galen diktatur som det inte går att sluta fred med.

Ett ämne som Aftonbladet och annan sensationsmedia verkar extra fixerade vid är nordkoreanernas frisyrer. Påståendet att endast ett visst antal frisyrer är tillåtna i Nordkorea rapporteras i allt från Nyheter Idag till Svenska Dagbladet.

2007 påstod Aftonbladet att endast fem manliga frisyrer är tillåtna och att alla kvinnor måste ha kjol. 2013 var det dags igen. Då gör Aftonbladet gällande att män får välja mellan tio frisyrer och kvinnor arton.

Bara ett år senare har Aftonbladet ändrat sig. Nu får män endast ha en (1) enda frisyr. Nämligen samma frisyr som Kim Jong Un.

Om man får tro sensationsmedia har de nordkoreanska frisörerna ett tufft jobb. Tre år senare rapporterar nämligen Expressen att ”Kim Jong Uns frisyr [är] förbjuden för folket”.

Inte bara frisyrer, utan även nordkoreanernas kläder, är enligt sensationsmedia i väst reglerade av staten. Nyheter24 påstår till exempel att Kim Jong Un infört ”förbud mot det västerländska modet”, däribland jeans, korta kjolar och piercingar.

Hur ser verkligheten ut? Proletären har besökt en av frisersalongerna vid Munsu vattenpark i Pyongyang. Och mycket riktigt sitter det planscher på väggarna med bilder på frisyrer. Just här med 14 frisyrer för män och 15 för kvinnor. Vi frågar Ri Ok Sun, besökaransvarig på vattenparken som visar oss runt bland simhallar, friser- och skönhetsalonger, om planscherna.

• Är det bara dessa frisyrer man får ha?
– Nej, dessa är bara de mest populära. Självklart får man ha andra, säger Ri Ok Sun förvånat.

Vi berättar att västmedia påstår att nordkoreaner bara får välja mellan ett visst antal frisyrer. Ri Ok Sun ser både förvånad och lite road ut av påståendet. Kanske för att hennes egen frisyr inte finns med på planschen.

– Visst, vi har inte så många konstiga frisyrer som i Europa. Koreanska kvinnor har oftast traditionella, ganska modesta, frisyrer. Men självklart får man välja vilken frisyr man vill här.

Samma sak gäller för modet i Nordkorea. Såväl män som kvinnor klär sig ofta propert och formellt. Men den som går på Pyong-yangs gator kommer att få se såväl ”västerländska kläder” som kvinnor i byxor.

Så hur uppstår dessa fake news, som svensk media köper rakt av? Aftonbladets och andra svenska tidningars källor är ofta brittiska, amerikanska eller sydkoreanska sensationsmedia som i sin tur hänvisar till US-amerikanska eller sydkoreanska underrättelsetjänster som i sin tur hänvisar till ”anonyma källor”. Ibland erkänns att källorna är obekräftade – men några försök att problematisera denna uppenbara desinformation görs nästan aldrig.