Hoppa till huvudinnehåll

Undersköterskor förlorar hälften av sin OB

Ledningen på Karolinska universitetssjukhuset kommer med nya sparkrav. Nu är det barnakutens undersköterskor som blir av med hälften av sin OB-ersättning. Detta sker samtidigt som Region Stockholm har ett överskott på 6 miljarder.

Undersköterskorna på barnakuten kan komma att förlora upp emot 10.000 kr i månaden när deras lokala OB-avtal sägs upp av ledningen.
Holger Ellegaard/Wikipedia

Karolinska säger upp sitt lokala OB-avtal för undersköterskorna på barnakuten. En förändring som drabbar undersköterskorna hårt.

– Vi är ledsna och arga. Vissa som jobbar mycket kvälls- och nattpass kommer förlora upp emot 10.000 kronor i månaden. Det är bara cheferna som är nöjda med det här, säger undersköterskan Anna Rådö som jobbar på barnakuten.

Som anledning till beslutet anges ett sparkrav på två miljoner för verksamheten. Men rekrytering spelar också in. Sedan en tid tillbaka har ledningen haft svårt att anställa undersköterskor. Det gjorde att man tecknade ett lokalt OB-avtal om högre ersättning. Nu råder inte längre personalbrist och därför sägs avtalet upp med start i början av sommaren.

Privat
Anna Rådö är undersköterska och jobbar på barnakuten på Karolinska sjukhuset.

– Vissa av mina arbetskamrater har hotat med att säga upp sig i protest. Men det är ju så klart inte något vi vill. Jag stormtrivs på jobbet, men har samtidigt en familj att försörja. Vi har redan dåliga grundlöner inom vården, och ekonomin har varit gångbar på grund av OB-tillägget, säger Anna Rådö.

Samtidigt som ledningen gör nedskärningar för undersköterskorna redovisar deras huvudman, Region Stockholm, en vinst på närmare sex miljarder kronor.

– Det går liksom inte ihop. Och lyssnar man på politikerna så vet man ju vad de säger. De är experter på att ge ett svar utan att egentligen ge något svar, säger Anna Rådö som också efterfrågar fackets engagemang.

– Vi hade ett möte med verksamhetschefen och då bjöd vi in facket. Men de sa att de inte hade möjligheten att komma. Det känns inte som att Kommunal står bakom oss.

Kommunal avvisar anklagelserna.

– Det beror på hur man menar. Vi kan inte delta på fysiska möten i samma utsträckning som tidigare på grund av coronapandemin. Vi är självklart missnöjda med att medlemmarna blir av med en stor del av inkomsten. Ibland är det enklare att säga ”var är facket?”, istället för att ta reda på vad vi gjort, säger Catharina Häggbom, sektionsordförande för Kommunal på sjukhuset.

Och vad har ni gjort?

– Vi hade ett möte med verksamhetschefen när de ville säga upp avtalet och motsatte oss beslutet. Det är som sagt ett lokalt avtal och kan sägas upp från bägge parter med tre månaders varsel. Jag yrkade på att medlemmarna skulle få någon slags kompensation men det fanns inget intresse för det hos ledningen. Vi har också gett råd till våra medlemmar vad de kan göra.

Så några stridsåtgärder är inte aktuella?

– Det får vi inte. Avtalet som sagts upp är ett tilläggsavtal och vi fortfarande bundna av det centrala avtalet med SKR (Sveriges kommuner och regioner).

Det låter lite tandlöst, som att ni säger ”vi kan inte göra något åt saken.”

– Så kan man tycka. Men nu handlar det om medlemmarna på arbetsplatsen. Jag som förhandlingsansvarig kan skälla hur mycket som helst. Vår plan är att ha ett möte med medlemmarna på barnakuten.