Hoppa till huvudinnehåll

Unga arbetare hedrade de som dött på jobbet

Det ser ut att bli ännu ett dödligt år för arbetare. Hittills i år har 18 anställda dött på jobbet. – EU-medlemskapet har lett till en kapplöpning mot botten, säger järnvägsarbetaren Simon Hedelin, som talade på Workers memorial day i helgen.

Byggnads och Unga Byggare uppmärksammade Workers memorial day på tio orter runt om i landet. Ett sextiotal personer deltog i demonstrationen i Göteborg.
Artur Szandrowski

I lördags uppmärksammade Unga Byggare Workers memorial day, en internationell minnesdag som hedrar arbetare som omkommit i dödsolyckor. I Göteborg gick ett demonstrationståg utmed Kungsportsavenyn, från Götaplatsen till Gustav Adolfs Torg, och frontades av en kista. 

Byggbranschen är särskilt illa drabbad, menar Erik Andersson, ordförande i Unga Byggare Väst.

– Det beror framförallt på långa led av underentreprenörer, oseriösa företag, som använder arbetsmiljö som konkurrensmedel. Och det är vi på golvet som får ta skiten.

EU bär stor skuld till detta, menar Simon Hedelin, järnvägsarbetare och medlem i Kommunistiska Partiet, som var en av talarna på Gustav Adolfs torg.

– Medlemskapet har lett en kapplöpning mot botten. Svensk arbetsmarknad är nu ett vilda västern.

Talade gjorde även sossetoppen Jonas Attenius, kommunordförande med ett förflutet som byggnadssnickare. Han lyfte fram att det rödgröna styret i Göteborg kommer att börja lyfta krav på kollektivavtal vid upphandling.

Men 2024 har inte börjat bra för Göteborg vad gäller arbetsmiljösäkerhet – årets hittills mest uppmärksammade dödsolycka ägde rum i samband med branden på det kommunägda, nästan färdigställda, vattenpalatset Oceana i februari. Bygget hade tidigare fått omfattande kritik för bristande säkerhetsarbete och allt för många underentreprenörer utanför huvudentreprenören NCC:s kontroll.

Det har överlag varit ett mörkt år på svensk arbetsmarknad. 18 personer har dött på jobbet under årets första fyra månader – två fler än under motsvarande period 2023, som blev ett rekordår med totalt 63 dödsolyckor.

De flesta som dött på jobbet i år är arbetare. Chaufförer (budbil, buss och lastbil) är överrepresenterade. Samtliga är män.

Alla förutom två hamnar i kategorin inhemsk arbetskraft. De två övriga är en gymnasieelev som föll till döds ombord på ett fartyg den 12 mars, samt en lastbilschaufför på ett norskt företag som välte med lastbilen dagen efter.

Döden på jobbet

2023: 63 döda (perioden jan-april: 14)

2022: 49 döda (perioden jan-april: 9)

2021: 48 döda (perioden jan-april: 12)

Artur Szandrowski
”Tills arbetet skiljer oss åt”

Inte bara dödsolyckor

Det finns mycket arbetsrelaterad död som inte syns i statistiken. Den kommer av slitsamma arbetsmoment som i det långa loppet förkortar arbetares liv, eller cancerframkallande ämnen i produkter som arbetarna hanterar. 

Även om det cancerframkallande ämnet asbest har varit totalförbjudet att använda i Sverige i över 40 års tid, så finns det fortfarande kvar i produkter och byggnader där det använts före förbudet. Byggnadsarbetare riskerar ofta att komma i kontakt med det vid till exempel rivning, reparationer och underhåll.

Ett annat aktuellt exempel kan hämtas ur facktidningen Handelsnytt, som tidigare i vår skrev hur Kemikalieinspektionen i tio års tid försökt att få lågprisjätten Dollarstore att vidta åtgärder för att säkerställa aktsamhet i sina leverantörsled. l åtalsanmälningar beskrivs hur mängder av skadliga ämnen finns ute hos konsumenterna (i Dollarstores signaturvaror, som leksaker, smycken, Halloween-prylar och andra föremål i mjukplast, billig elektronisk utrustning, och så vidare).

Varorna har passerat en lång kedja av arbetare som hanterat produkterna i olika led. Först de som tillverkar varorna, och därmed utsätts extra mycket, oftast i Kina eller andra länder med låga produktionskostnader, sedan de som packar och fraktar produkterna, de som packar upp och staplar varorna i affären här hemma i Sverige, och till sist konsumenten som använder produkten. Slutligen drabbas även sophanterare och återvinningspersonal.