Hoppa till huvudinnehåll

Felmeddelande

  • Notice: Undefined index: field_byline i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).

EU-avtal kräver brutal åtstramning

EU:s 28 stats- och regeringschefer och Ukrainas så kallade övergångs-premiärminister Arsenij Jatsenjuk skrev i fredags under början till ett samarbets- och handelsavtal mellan EU och Ukraina.

Det var detta samarbets- och handelsavtal, eller associationsavtal, som den tidigare presidenten Viktor Janukovytjs regering tillbakavisade i november, vilket var den utlösande faktorn bakom de USA och EU-understödda våldsamheter som avsatte och fördrev den ukrainska valda regeringen.

Av någon anledning har EU-ledarna bara slutit avtal om 21 sidor eller cirka 2 procent av innehållet i det fulla avtalet. Det sägs att undertecknandet av hela avtalet skall skjutas upp till efter valen i maj.

Enligt Tysklands förbundskansler Angela Merkel var det Jatsenjuk som föreslog 2-procentavtalet.

”Ukraina ville bara skriva under den politiska delen. Vi är villiga att skriva under resten av talet om handeln, men det har återverkningar för handeln mellan Ukraina och Ryssland, så vi respekterar önskningarna”, sade Merkel.

Konkret innehåller de 21 sidorna ett förord, några allmänna principer för bilaterala relationer och planer för en utrikes- och säkerhetspolitik som bland annat omfattar vapenförsäljning.

På presskonferensen motiverade EU:s ordförande Herman van Rompuy avtalet med: ”Vägran att underteckna associationsavtalet med Europeiska unionen skapade folkliga protester, ett politiskt och kulturellt skifte. Vi minns de som gav sitt liv för friheten…Det (underskriften) är ett uttryck för vår solidaritet”.

Jatsenjuk fyllde i med att ”denna uppgörelse möter miljoner av ukrainares önskat att få bli medlemmar i EU”.

Van Rompuy sade också att avtalet kommer att föra Ukraina närmare det ”europeiska sättet att leva” och kanslern Angela Merkel sade att undertecknandet visade på ”gemensamt hållna värden”.

Men vad är det ”europeiska sättet att leva”? För löntagarna, inte bara i Grekland utan över hela Europa betyder det växande social misär – drastiska nedskärningar i jobb, löner, pensioner, offentlig service och levnadsförhållanden – för att tillfredsställa samma banker, finansiella institutioner och storföretag, som var ansvariga för den ekonomiska hårdsmälta som ledde till krisen 2008.

I Ukraina som redan utsatts för det internationella kapitalets villkor är fattigdomen omfattande och hälso- och levnadsförhållandena utsatta.

Vad menar Merkel med ”värden”? De kan bedömas utifrån den antisemitism och ultranationalistiska strömningar som gynnas av hennes allierade i övergångsregeringen.

Tre dagar före statschefernas undertecknandeceremoni i Bryssel bröt sig ett gäng fascister ledda av regeringspartiet Svobodas parlamentariker Igor Miroshnichenko in i Ukrainas statstelevision och tvingade dess ordförande att underteckna sitt avskedsbrev.

Det är en skam att Sveriges statsminister undertecknar detta avtal. Vad säger partierna i EU-nämnden? Fick Reinfeldt klartecken innan han reste till Bryssel?
Jan-Erik Gustavsson