Hoppa till huvudinnehåll
Av
artur.szandrowski@proletaren.se

”Visa att vi är många som stödjer hamnarbetarna!”

– Det gäller att visa att vi är många som stödjer hamnarbetarna, och är beredda att göra det med mer än en ”Facebooklajk”, säger Catherine Holt som är med och arrangerar en manifestation till stöd för den kämpande Hamnfyran i Göteborg.

Den 29 juni håller den partipolitiskt obundna aktionsgruppen Stödgruppen för hamnarbetarna en manifestation till stöd för den kämpande Hamnfyran i Göteborg. Den pågående kampen mot skurkbolaget APMT berör inte bara hamnarbetarna, utan är en viktig principiell fråga för alla arbetare, menar Catherine Holt, som var med och startade aktionsgruppen.

– Som anställd varsomhelst måste man ställa sig frågan; ska man gå med på att arbetsgivaren inte respekterar semesterlagen, föräldraledighetslagen, skyddsombudens viktiga arbete och grundläggande fackliga rättigheter?

– Om man svarar nej bör man aktivt stödja hamnarbetarna. För sådant här sprider sig. Arbetsgivarna ser ju vad som händer på andra arbetsplatser och tänker jaha, går det att göra så? Då kanske vi provar det också! Och likadant om man stoppar sådant redan från början och säger att man inte accepterar det på svensk arbetsmarknad, då ser arbetsgivarna det också – det blir en signal till dem.

Aktionsgruppen bildades av personer som aktivt ville stödja de kämpande hamnarbetarna och kände att det krävdes mer än att bara gilla en Facebooksida. Sedan dess bildande tidigare i år har gruppen delat ut flygblad, affischerat, stått med banderoller och pratat med människor på stan, men stödmanifestationen är den första av sitt slag. Catherine Holt hoppas på en bred uppslutning.

– Nu när vi ser hur Svenskt Näringsliv har öppnat upp sin kassa för att stödja APMT och Ylva Johansson och regeringen ska utreda konflikträtten efter påtryckningar från dem så gäller det att visa att vi är många som stödjer hamnarbetarna och är beredda att göra det med mer än en ”Facebooklajk”.
Fakta

”Visa att vi är många som stödjer hamnarbetarna!”

Manifestation: Försvara hamnarbetarna och strejkrätten!
  • När? Torsdag 29 juni kl 17:30
  • Var? Drottningtorget, Göteborg