Hoppa till huvudinnehåll

Felmeddelande

  • Notice: Undefined index: field_byline i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Callcenterstrejken i  Fränsta fortsätter

De tio strejkande callcenterarbetarna på företaget Focus CRS i Fränsta, Ånge kommun, ger sig inte. Efter tre veckors strejk vägrar fortfarande företaget att teckna kollektivavtal.

Samtidigt fortsätter flera anställda, även medlemmar i Unionen, att agera strejkbrytare och stämningen är delvis spänd när majoritetens solidariska kamp öppet ställs mot vissa individers individualism.

I Proletären nr 13 kunde vi rapportera om god stämning bland de strejkande och ett stort stöd bland allmänheten. Ännu är kampandan obruten. Målet är kollektiv-avtal, en viktig och principiell fråga. Focus CRS har haft stor omsättning på personal och nästan alla är behovsanställda. Lönen är 85 kronor i timmen och de jobbar utan ob-tillägg och sjukersättning.

Företagets ägare Peak Partners har tidigare meddelat att man inte tänker teckna kollektivavtal ”under etableringsfasen”. Proletären har pratat med Robert Weidman, ombudsman för Unionen Region Mellannorrland. Han berättar att positionerna är låsta och att arbetsgivaren inte vill prata om kollektivavtal.

• Hur länge är ni beredda att fortsätta strejken?
– Vi fortsätter så länge medlemmarna vill, och det råder bra stämning bland de strejkande.

• Hur ser ni på att några av era medlemmar agerar strejkbrytare?
– Det är givetvis beklagligt att några väljer att jobba vidare när vi har strejk. Några har också valt att lämna facket. Vi har inte beslutat hur vi ska agera men det är klart att de kan bli uteslutna, och att de då inte är välkomna tillbaka.

Focus CRS har även lagt ut jobbannonser på internet, vilket får anses som mycket provocerande i situationen.

En av de som aktivt visat sitt stöd för callcenterarbetarna är Leon Falk, medlem i RKU-Ånge. Han berättar att det finns ett stort stöd för strejken och att strejkbrytarna numera får jobba utan kaffe efter att kaffeleverantörens chaufför vägrat fylla på kaffeautomaten.

– Alla är med dem, och de kommer inte att vika sig i första taget, säger Leon Falk till Proletären.
August Eliasson