Hoppa till huvudinnehåll
Av
robert.wettersten@proletaren.se

Vem ska betala Löfvens ”enkla jobb"?

Stefan Löfven har gett Mikael Damberg uppdraget att skaka fram nya ”enkla jobb” där skattebetalarna ska stå för lönen. Det är alltså fler bidragsjobb det handlar om.

Igår samlade statsminister Stefan Löfven till presskonferens där han presenterade tre nya ministrar och en rad andra förändringar i S-MP-regeringen. När han kom till förändringarna i den så kallade näringspolitiken fick han också sagt att Sverige behöver fler ”enkla jobb”.

Centerns Annie Lööf och Svenskt Näringslivs Carola Lemne uttryckte förstås sitt gillande eftersom utspelet lät som en glidning åt deras håll. De och andra allianspolitiker och näringslivsrepresentanter har länge tjatat om enkla jobb, och det har hittills betytt låglönejobb, i första hand till invandrare.

Men har då Stefan Löfven ändrat sig? Han har ju tidigare varit tydlig med att det inte ska sänkas några löner. Eller har han bara pratat Annie Lööfska; ”Vi ska inte sänka några löner för dem som redan har ett jobb, utan bara för de nya som anställs”?

Vad han menar blev tydligt i SVT:s Aktuellt senare igår kväll. Det är inte lägre löner för de anställda utan lägre kostnader för kapitalisterna som är hans lösning på arbetslösheten. Det är det offentliga som ska stå för för att arbetsköparna ska slippa betala riktiga löner till sina anställda.

Idag har 150 000 svenskar redan någon form av subventionerad anställning där staten betalar delar av lönen, ibland så mycket som 80 procent. Bidrag är tydligen okej så länge de hamnar i kapitalisternas fickor.

Det är också i samråd med kapitalisterna som näringsminister Mikael Damberg ska ta fram de nya enkla jobben, sammanlagt 30 000.

Men låglönejobb eller ej, Stefan Löfven är inte någon konsekvent motståndare till lönesänkningar. 2009, under sin tid som IF Metallordförande, skrev han på det historiska svekavtalet där han gick med på 20-procentiga lönesänkningar för sina medlemmar – helt utan några motprestationer från arbetsköparna.

Så löftet om att han inte tänker gå med på några lönesänkningar, det ska man nog ta med en nypa salt.