Hoppa till huvudinnehåll
Av
august.eliasson@proletaren.se

Sänkta ingångslöner hotar alla arbetare

Centerpartiets partiledare Annie Lööf och Kristdemokraternas Ebba Busch Thor vill ha sänkta löner för nyanlända flyktingar. Den apartheidarbetsmarknad som de borgerliga partiledarna vill införa hotar alla arbetares löner och villkor.

På Centerpartiets kommundagar upprepade Annie Lööf det krav partiet i olika sammanhang ställt tidigare: Nyanlända ska ha lägre lön och sämre villkor på arbetsmarknaden än andra.

Hon vill att arbetsmarknadens parter ska komma överens om särskilda avtal som ska kunna innehålla både lägre lön och sämre arbetsvillkor för nyanlända. Som exempel tar Annie Lööf servicesektorn och byggsektorn.

Det är inte första gången Centerpartiet kräver sänkta löner. 2012 krävde Annie Lööf att undersköterskornas ingångslön skulle sänkas med 25 procent. Samma år krävde hon samma sänkning av ingångslöner för alla unga under 25.

Själv tjänar Annie Lööf 124.000 i månaden. I riksavtalet mellan Hotell- och restaurangfacket och Visita är ingångslönen för en 18-åring 15336 kronor i månaden och för de över 20 år 20.220 kronor i månaden.

Även Kristdemokraternas Ebba Busch Thor vill ha sänkta löner. I fredags förra veckan presenterade partiet en ny anställningsform, ”introduktionsanställning”, med endast 75 procent av den avtalsmässiga lönen.

Enligt partiets pressmeddelande är målgruppen främst nyanlända men introduktionsanställningen ska kunna gälla på alla arbetsplatser där någon eftergymnasial utbildning inte behövs och där lägsta lön enligt kollektivavtal är mindre än 22.000, i upp till fem år. Mindre till de med lägst lön med andra ord.

Kristdemokraterna menar att 75 procent i lön också ska innebära 75 procent i arbete. De övriga 25 procenten ska bestå av ”utbildning och chansen att lära sig jobbet”.

Arbetsgivaren och den anställde ska själva komma överens om vad det betyder. I praktiken kommer naturligtvis arbetsgivaren ha sista ordet. Det ska dessutom inte krävas några kollektivavtal på arbetsplatsen.

Ebba Busch Thor har tidigare haft svårt för att förstå begrepp som inkomst och fattigdom. I en debattartikel i maj 2013 gick hon till angrepp mot begreppet ”relativ fattigdom” eftersom det var ”missvisande”. Men det enda som var missvisande var hennes egen tolkning av begreppet.

Hon hävdade då att de under medianinkomst räknas som fattiga. I själva verket räknas de som har en inkomst på under 50 procent av medianinkomsten som fattiga.

Jan Björklund, Liberalernas partiledare, vill inte vara sämre än sina borgerliga kollegor i lönefrågan.

– Det räcker inte ens att frysa dem, de behöver vara lägre, säger han till TT efter att arbetsköparorganisationen Svensk Handel krävt frysta löner i avtalsrörelsen. Jan Björklund tjänar även han 124.000 kronor i månaden.

Syftet med de borgerliga partiledarnas attacker på ingångslönerna är inte integration. Det är att skapa en apartheidarbetsmarknad som kommer att pressa ned lönerna för alla arbetare i Sverige, oavsett etnicitet. Det är kapitalisternas våta dröm.
Fakta

Sänkta ingångslöner hotar alla arbetare

Sänkta ingångslöner gäller bara vissa...
  • 124.000 kronor i månaden. Så mycket tjänar Centerpartiets Annie Lööf och Liberalernas Jan Björklund.
  • 15.336 kronor i månaden är ingångslönen för en 18-åring i hotell- och restaurangbranschen enligt fackets centrala avtal.
  • 11.502 kronor i månaden kan bli den nya in-gångslönen i hotell- och restaurangbranschen om Ebba Busch Thor får bestämma.