Hoppa till huvudinnehåll
Av
artur.szandrowski@proletaren.se

Hyresgästernas protester fick politikerna att backa

Protesterna mot utförsäljningen av hundratals lägenheter i göteborgsförorten Rannebergen fortsätter. Den 7 december samlades återigen upprörda rannebergsbor utanför kommunfullmäktige. Senare samma dag nåddes hyresgästerna av nyheten att affären har skjutits upp.

Den 7 december samlades ett 70-tal rasande hyresgäster från Rannebergen i en protest utanför hotellet Gothia Towers, där Göteborgs kommunfullmäktige skulle äta julbord och sammanträda för sista gången i år. Hyresgästerna krävde ett stopp för kommunens planerade utförsäljning av deras lägenheter till skandalbolaget Victoria Park, en affär som av hyresgästerna beskrivs som ren kohandel.

– Man kan inte sluta att förundras över argumenten. AB Framtiden menar att affären ska vara bra för båda parter. Och när man pratar om båda parter så menar man Bostadsbolaget och Victoria Park. Man pratar inte om vad som är bra för hyresgästerna i Rannebergen, sa Kristoffer Lundberg från Hyresgästföreningen i Angered.

Ulf Nilsson från Kommunistiska Partiet bjöds in som särskild talare efter ett uppskattat brandtal vid en tidigare protest.

– Man har utlämnat hela bostadsplaneringen till skumraskfigurer, vinstjägare, kapitalister och spekulanter. Och vi måste sätta stopp för detta. Vi behöver en bostadspolitik som utgår från folkets behov och ser till att vanliga inkomsttagare också har någonstans att bo, sa Ulf Nilsson och rev ner stora applåder.

Affären mellan kommunala AB Framtiden och Victoria Park kan liknas vid en ”bytesaffär” – kommunen vill köpa mark i göteborgsförorten Lövgärdet av Victoria Park, som i gengäld ska få köpa 289 lägenheter i närliggande Rannebergen. Dessa lägenheter ägs och förvaltas idag av kommunala Bostadsbolaget.

Förutom att affären gjordes upp bakom lyckta dörrar och hemlighetsmakeriet kring den varit stort är hyresgästerna även upprörda över valet av Victoria Park. Deras rykte som hyresvärd är dåligt – hyresgäster från snart sagt varje stad där företaget förvaltar lägenheter vittnar om vanvård och nonchalans.

Rannebergsborna kände sig överkörda och hösten har präglats av stora protester. Ett möte på Rannebergsskolan i början av november lockade över 360 upprörda hyresgäster och när kommunfullmäktige samlades i sina temporära möteslokaler i centrala Göteborg i slutet av samma månad stod ett hundratal rannebergare utanför med plakat. ”Att sälja ut är häleri – allmännyttan äger vi!”

Hyresgästföreningen i Angered har fått med sig andra hyresgästföreningar i protesterna och nu står hela Hyresgästföreningen i Västra Sverige bakom kraven, men de drivande i protesterna är de boende själva.

Och kanske har dessa protester börjat visa resultat. Senare under kvällen den 7 december meddelas att den udda konstellationen Vägvalet, Sverigedemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet röstade emot Socialdemokraterna och Alliansen. ”Bytesaffären” är därmed stoppad för tillfället.

”Kul att se att folk försöker göra någonting åt det”Mikael Holmkvist bor i södra Lövgärdet, där Victoria Park äger och förvaltar lägenhetsbeståndet. Den tidigare värden, Stena fastigheter, lämnade också en del i övrigt att önska.

– De var väl inte superbra, men bad man om hjälp med något kom de i alla fall och fixade det. Nu kan det ta en månad innan man får hjälp med smågrejer.

Han har följt rannebergsbornas kamp med stort intresse och kallar kommunens agerande för en ren skandal.

– Men det är kul att se att folk försöker göra någonting åt det. Jag förstår verkligen att de inte vill ha Victoria Park som hyresvärd.


”Det är viktigt att sätta stopp för detta här och nu”Att protestera mot affären var en självklarhet för Ann-Mari Gustafsson. Hon är engagerad i Hyresgästföreningen i Rannebergen och hennes son bor i en av lägenheterna som riskerar att säljas ut.

– Vi tycker det är viktigt för oss, för alla som blir drabbade. Men det är också en fråga som gäller hela staden. Det är viktigt att sätta stopp för detta här och nu.