Hoppa till huvudinnehåll

Felmeddelande

  • Notice: Undefined index: field_byline i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).

”Vi slåss för ett helt sjukhus”

– Vi tänker inte ge upp utan kamp, säger Krister Rehn, aktiv i gruppen ”Vi kräver ett helt sjukhus” i Trelleborg. Här förenas medborgare och sjukhuspersonal i protesterna mot nedskärningarna inom vården.

Kampen för Trelleborgs sjukhus fortsätter men behövs också som aldrig förr. Tyvärr sker det nerdragning på nerdragning och arbetsmiljön är så pass dålig att personalen nästan tvingas att säga upp sig. Likaså har den lokala chefen som varit installerad i några veckor fortfarande inte varit runt på sjukhuset. Det börjar likna huset som gud (regionledningen) glömde. Tala om att patientosäkerheten slår i taket!

Risken är att Trelleborgs sjukhus mötersamma öde som många sjukhus gjort runt om i Sverige. Först försvinner akuten, sedan avdelning efter avdelning, för att sedan stänga helt på helger och så vidare.

– Hur detta slutar vet vi inte men vi tänker inte ge upp utan kamp, säger Krister Rehn som är aktiv i gruppen ”Vi kräver ett helt sjukhus”.

Tyvärr har politikerna nog bestämt sig för att de inte vill driva en bra offentlig vård. Snarare vill de sälja ut och privatisera och det gäller samtliga partier i Region Skåne. ”Vi kräver ett helt sjukhus” som består både av engagerade medborgare och sjukhuspersonal startade som en Facebookgrupp men har sedan över två månader riktiga möten varje tisdag på Trelleborgs bibliotek.

Gruppens arbete har resulterat i detta och det har gjorts i skyltprotester, insändare och möte med socialnämndens ordförande.

– Varje vecka får vi rapporter från sjukhuset om vad som händer, berättar Krister Rehn. Senast var det att de skulle lägga ner stomimottagningen. En mottagning som är viktig för patienterna och dessutom kostnadseffektiv för både sjukvården regionalt och kommunalt genom att mottagningen stöttar både patienter och personal.

Nu vill inte ”regionen lägga mer pengar på det”. Det är inte bara patientosäkert och ovärdig, nedmonteringen går mot allt förnuft.

Gruppen har skrivit brev till lokalpolitiker för att få dem att agera gemensamt. Detta genom att ett förslag på brev skickades ut på Facebookgruppen och alla som vill kunde använda den eller skriva egna brev och kräva svar på vad lokalpolitikerna gör i frågan.

I Trelleborg lovade Socialdemokraterna att öppna akuten igen, bedrev namninsamling och deltog i protestmöten.

Regionfullmäktiges ordförande Henrik Fritzon (S) har till och med varit och besökt sjukhuset och på stående fot inför personal och lokaltidning lovat att öka bemanningen på sjukhuset och återöppna akuten.

– Av dessa löften blev det inte ens en tummetott, säger Krister Rehn. Snacka om att svika sina väljare! Nedmonteringen är i fullgång. När det nya socialdemokratiska kommunalrådet försökte samla de lokala partierna kring sjukhuset fick han kalla handen från Moderaterna som inte vill ha en dygnetruntöppen akut i stan och menar att S bara har att genomföra sitt vallöfte. De styr i regionen också.

I Regionen har Fritzon gjort några patetiska försök att prata bort sitt svek. Men det går inte att beskylla andra för det som han själv lovat.

Socialdemokraterna skyller på alliansens budget för att det går som det går, men vanligt folk går inte på det. Att skylla på det andra blocket för verkligheten har de borgerliga allianspartierna gjort i två mandatperioder. Det är trelleborgarna och svenska folket riktigt trötta på.

Frågan är om det finns någon politiker i staden och regionen som har någon ryggrad kvar, som vågar stå upp för en bra och lika sjukvård för alla. Trelleborg kräver ett helt sjukhus!
Proletären, Trelleborg