Hoppa till huvudinnehåll
Av

Ockupation för akutvård

Sedan en månad ockuperar Doroteaborna sjukstugan på orten. Kampen gäller fyra akutvårdsplatser som landstinget plockade bort den 1 februari, något som ockupanterna anser påverkar patientsäkerheten.


– Jag har varit här nästan dygnet runt, säger Margareta Dahlqvist, en av ockupanterna på sjukstugan i Dorotea till Proletären.

Sedan ockupationen började har hon bara varit hemma tre nätter för att sova. Kampvilja för att få tillbaka akutvårdsplatserna till orten är stor, hela Dorotea står bakom den för svenska förhållanden ovanliga aktionen. Vilket också fått stort genomslag i pressen.

Det var i höstas som den politiska majoriteten i Västerbottens landsting (S och MP) beslutade att man ska spara 150 miljoner kronor i år. Bland annat ska 90 vård-platser i länet bort och ambulanser i inlandskommuner dras in.

Vid sjukstugor i Dorotea, Sorsele och Malå försvinner åtta vårdplatser och ambulanserna i Åsele, Malå och Sorsele tas bort. Protesterna har varit stora mot politikerna sedan nedskärningsplanerna i sjukvården på dessa orter blev kända.

När varken ljusmanifestationer och protestmöten fick politiker att ändra sina planer tog Doroteaborna till slut saken i egna händer och ockuperade sjukstugan. Målet är att sitta kvar tills dess att landstinget ändrat sig.

Det är ganska enkelt att förstå den frustration och oro som invånarna känner över hur delar av sjukvården raserats. I Dorotea finns i dag ingen akutvård efter klockan fem på eftermiddagen.

Den som blir akut sjuk efter kontorstid får hoppas på att få transport med ambulans till närmaste sjukstuga, antingen i Vilhelmina eller i Åsele, vilket är fem mil bort.

Det hela försvåras av att Doroteas enda ambulans ofta är ute på uppdrag i Åsele, eftersom Åseles ambulans har dragits in och ersatts av en mindre så kallad akutbil. Den som blir sjuk i Dorotea efter fem är därför utlämnad till taxi eller privat transport när ambulansen är upptagen.

Fram till den 31 januari i år fanns en sjukstuga i Dorotea med akutvård och fyra vårdplatser för inneliggande patienter dygnet runt. Från och med den 1 februari har den förvandlats till en hälsocentral.

– När det stod klar att de ansvariga landstingspolitikerna struntade i oss tog Inger Henricson efter samtal med en granne initiativet till aktionen. Redan första ockupationsdagen kom det jättemycket folk, till och med skolan var här, säger Margareta Dahlqvist.

Hon berättar att ockupationen, som kallas för Doroteaupproret, går rent praktiskt till så att under natten sover mellan fyra till tio personer i foajén till sjukstugan varje natt och under dagen kamperar upp till 30 personer i foajén.

Fler ockupanter får inte vistas i lokalerna, enligt de säkerhetsföreskrifter som landstingets säkerhetschef Björn Sandström har utfärdat.

– Stödet från Doroteaborna är enormt för denna sak, men egentligen har vi supportrar runt om i landet. Vi har också startat en facebookgrupp som nu är uppe i 3300 medlemmar. Efter SVT:s Uppdrag granskning, där den indragna ambulansen i Åsele togs upp och vi kom med på ett hörn, fick vi 200 nya medlemmar.

Det är Margareta Dahlqvist som oftast tar ansvararet för kontakten med sociala medier och pressen. Hon försöker ha koll på det mesta och tycker att det är roligt, trots att det ofta blir mycket sent på natten innan datorn stängs av.

Någon kontakt har inte ansvariga politiker tagit med ockupanterna, trots att de blivit inbjudna till Dorotea. Däremot har ett drygt 30-tal ockupanter rest till Umeå i samband med ett landstingsmöte för att överlämna protestlistor till politikerna. Men inget konkret har kommit ut av detta.

– Vi i Dorotea drabbas dubbelt av dessa nedskärningar, akutvårdsplatser är borta samtidigt som vår ambulans ofta blir upptagen på annat håll, till exempel om något händer i Åsele där landstinget drog in ambulansen för att ersätta den med akutbil utan plats för bår, säger Margareta Dahlqvist.

– Det är klart att människor känner oro inför vad som kan hända när vi inte har en acceptabel akutsjukvård i Dorotea. Vi bävar inför sportlovet och påsklovet då allt kan hända, som att någon går genom isen och att det inträffar en skid- eller skoterolycka.

Margareta Dahlqvist nämner att det finns boende runt om Dorotea som nu får 17 mil till närmaste akutvård, vilket inte är godtagbart om rätten till lika sjukvård för alla ska gälla. Hon ställer sig också frågande till om man verkligen tjänar något på detta.

– Det landstinget sägs spara in på att stänga akutvårdsplatserna i Dorotea är ungefär 4 miljoner kronor. Men då har man inte räknat med att de som blir akut sjuka måste transporteras till Vilhelmina, Åsele eller Lycksele.

– Med längre resor och fler helikopterresor ökar ju kostnaderna, så jag tvivlar på att det blir några besparingar på detta.

– Ge sig kan man ju inte göra i detta läge, säger Margareta Dahlqvist när vi frågar hur det hela ska sluta. Egentligen är det en fråga som angår alla och det är därför som ockupationen också har fått ett så stort genomslag i hela Sverige.