Hoppa till huvudinnehåll
Av

Så drabbas du av högeralliansen - 1

Alliansen försvagar arbetsrätten


Att arbetsrätten i högeralliansens Sverige ska förändras till de arbetandes nackdel är klart, men inte hur det ska ske. Kamp till försvar av arbetsrätten kommer därför att bli en huvudfråga för arbetarklassen och därmed det Kommunistiska Partiet de närmaste åren.

Dagens arbetsrätt växte fram på 1970-talet som ett av reformismens försök att tygla den starka vilda strejkvåg som präglade decenniet. Det skedde under livligt stöd från LO och motstånd från arbetsköparna därför att arbetsrätten i mycket skyddar de arbetandes intressen.

Sedan dess har riksdagen, i-bland över blockgränserna, urgröpt en hel del i Las, lagen om anställningsskydd, och övrig arbetsrätt, men borgarna har med stöd av Svenskt Näringsliv alltid velat gå betydligt längre.

Oeniga
Nu har moderaterna, det ”nya arbetarpartiet” delvis svängt varför högeralliansen inte längre är enig i synen på arbetsrätten. Moderaterna har distanserat sig från Svenskt Näringslivs klasskonfrontatoriska krav på bla slopade kollektivavtal. Tanken är att istället knäcka arbetarkampen genom att förena nyliberalism med klassamarbete.

I konsekvens med detta säger (m) ja till kollektivavtal och nej till lagstadgad minimilön. Resten av högeralliansen vill inte (ännu?) släppa stödet till Svenskt Näringsliv. Här ses arbetsrätten och kollektivavtalen som de största problemen för, särskilt de små, företagen. Istället ska enskilda avtal mellan den anställde och arbetsgivaren reglera lön, arbetstider, semester och uppsägningstid.

I mycket är ändå högeralliansen enig om att med lagstiftning försvaga fackföreningarna, kollektivavtalen och Las. Ytterst är syftet att försvaga arbetarkollektivets möjligheter till enhet och kamp.

• Kollektivavtal och fackets ställning
• Slopad avdragsrätt för fackavgifter, kraftigt höjd a-kasseavgift enligt principen ju fler arbetslösa i kassan desto högre avgift. Fack-avgiften kan då bli 700 kronor i månaden. Dessutom införs obligatoriskt medlemskap i a-kassa. Tillsammans syftar allt detta till att få fler att lämna fackföreningen.

• Stridsåtgärder ska vara proportionella. Utred om lagstiftning mot för omfattande konfliktåtgärder och sympatistrejker.

• Rätt till F-skattsedel även med bara en uppdragsgivare.

• Arbetsrättslagstiftning
• Förläng visstidsanställningar från 12 till 24 månader.

• Skrota det förstärkta anställningsskyddet för personer över 45 år.

• Nej till lag om rätt till heltid för visstidsanställda.

LARS ROTHELIUS
Proletären 38, 2006