Hoppa till huvudinnehåll
Av

Bildt och Albright – par i brott

Fredag kväll. Eller natt kanske. För en skiftarbetare blir tiden irrelevant. Men tankarna snurrar likväl. Oavsett solens läge. Vad har Carl Bildt för relation med Madeleine Albright? Kärlekspar tror jag inte på. Men ändå. Nåt måste det vara...

För 20 år sen var Carl en aktiv medlem i Project for a New American Century (PNAC). Han propagerade för ett krig mot Irak. Och Madeleine jublade. Hennes våta dröm gick i uppfyllelse. 500.000 irakiska barns död var inget bekymmer.

Vår käre Carl drog till Sudan med sina oljevänner. Och är anklagad för folkmord. Madeleine bombade en läkemedelsfabrik i Sudan. Ty sudaneser ska icke tillverka läkemedel.

För några år sedan dök det fina paret upp igen. I Ukraina. Vår käre Carl åkte i skytteltrafik. En statskupp blev resultatet. Och lilla Madeleine dök upp som ledare för de amerikanska valövervakarna.
Givetvis fanns inget negativt att rapportera. Nazister som mördade folk bekymrade varken Carl eller Madeleine. De äro ju rättskaffens borgare. Demokrater av fin kaliber.

De deltar båda i Globsec och försöker forma Europas framtid. Särskilt Östeuropa. Carl verkar ha gjort Ukraina till sin personliga lekplats. Han sitter numera med i styrelsen för Institute for World Policy. Fast världspolitiken handlar där om Ukraina. Som nybliven medlem, och med Sidastöd, utsågs han till nr 2 på top 10-listan över de som påverkat Ukrainabilden mest. John McCain kom trea.

Men för att återgå till det gamla radarparet Carl och Madeleine. I en rapport från Atlantic Council häromveckan dök de upp igen.

Denna gång stod Syrien i fokus. De verkar hata ett sekulärt Syrien. Frågan är om inte deras förord borde vara ett terrorbrott. De skriver ett förord till en rapport som gör allt för att skyla över det faktum att Aleppo befriades från terrorister.

Det som kallas ”opposition” kräver en Sherlock Holmes för att skåda. Rapporten nämner ett namn. En fin oppositionskille. Medlem i Ahrar al-Sham. Vars ledarskap precis gått med i Tahrir al-Sham. Tillsammans med Jabhat Fateh al-Sham.

I skrivande stund verkar lika stor förvirring råda i Genève. Vilka är oppositionen? Nåväl, klart är i alla fall att ett enigt säkerhetsråd anser att Jabhat Fateh al-Sham, det vill säga tidigare al-Nusra vilka var knutna till al-Qaida och alltså numera har uppgått i Tahrir al-Sham, är terrorister.

”Aleppos fall var naturligtvis en katastrof för syrierna, men det var inte bara en humanitär tragedi. Händelserna kring Aleppo skadade allvarligt USA:s och dess allierade intressen”, skriver de.

Men över en miljon Aleppobor firade befrielsen. 100.000 civila kunde räddas och tackade armén och Assad. Cirka 30000 valde att ta med sig sina vapen till Idlib. Lilla twittrande flickan Bana fick träffa Erdogan. Men Bildt är givetvis inte nöjd. Vilken ”moderat oppositionsgrupp” i Aleppo stödjer Bildt?

Så för att sammanfatta: vår äcklige moderata före detta utrikesminister har tillsammans med svinet Albright verkat för att förstöra Irak, Sudan, Ukraina och Syrien. Och Carl skickade JAS-plan till Libyen. (Madeleines roll i Libyen har jag inte studerat, men fru Clinton var ju en av de huvudansvariga) Par i brott. Så vidriga att klockorna stannar… Kärlekspar tror jag inte på. Men nåt måste det vara...

Och så här i fredagsnatten får jag en stilla undran: en syrisk man från Karlskoga fick precis livstid för att ha avrättat några personer i Syrien – när får Carl livstid?