Hoppa till huvudinnehåll
Av

Hälsningar från tidigare stipendiater

När Kommunistiska Partiets kulturstipendium delades ut för tionde gången framfördes hälsningar från flera tidigare stipendiater.


”Till årets stipendiater vill jag sända en särskild hälsning och lyckönskan: Fortsätt skapa, fortsätt ifrågasätta och fortsätt göra motstånd! Försök se livet som en berättelse där ni själva är författarna. Låt er inte krossas under andras sanningar. Tillsammans gör vi oss hörda. Av var och en efter förmåga, till var och en efter behov!”

Visartisten Dan Viktor, som 2003 blev den första mottagaren av Kommunisternas kulturstipendium 2003, hälsar till Kreti & Pleti.

”Den borgerliga anständigheten inom den politiska teatern är ett hot mot den politiska teatern som sådan. Hur ska vi kunna spränga gränser och tala om det som verkligen brinner här och nu om teatern enbart ska vara ett forum för, av och med medelklassen och dess samvetskval? Det var ju någon vettig person som en gång sa att konsten är inte en spegel vilken man håller upp mot verkligheten, konsten ska vara en hammare med vilken man formar den. Teatern borde vara tillgänglig för de som är i behov av att se en samhällsförändring. Spingo-stipendiet med dess motivering att det ges till en ung kulturarbetare som arbetar i en humanistisk, progressiv och antiimperialistisk anda är den finaste och mest igångsättande motivering jag någonsin fått för att fortsätta skriva.”

Ur dramatikern Johanna Emanuelssons tal på jubileumsgalan.

”Världen är full av ryggdunkningar och pris till dem som lärt sig koderna för hur man paketerar sina budskap så vagt och svävande att de blir precis lagom harmlösa. Spingostipendiet, däremot, är något så ovanligt som ett erkännande av dem som simmar mot strömmen och som vill ge röst till dem som inte själva har någon, till de som glömt sitt namn och tror att de måste hålla till godo med de budskap som serveras dem. Spingostipendiet är därför något av det finaste man kan få.”

Vissångaren Kristian von Svensson, stipendiat 2004, hälsar till jubileumsgalan.

”Tack för att jag själv har fått äran att bli stipendiat, men framför allt, tack för att ni fortsätter att envisas med att framhålla antiimperialism och solidaritet som ideal. Det är utifrån dessa ideal som en emancipatorisk kultur skapas.”

Rapparen Ernesto Abalo (Menteroja), stipendiat 2006, hälsar till jubileumsgalan.

”Vi försöker helt enkelt göra massa saker hela tiden, allt för att få teatern att bli som i slutet av 1800-talet då teatern fungerade som ett forum för politiska diskussioner och möten mellan människor. Vi strävar alltså både framåt och bakåt kan man säga!”

Scenkonstkollektivet PotatoPotato, stipendiater 2011, hälsar till jubileumsgalan.