Hoppa till huvudinnehåll
Av

Kulturbryggan ger stöd till dem som redan har

Kulturbryggan är regeringens experimentverkstad för framtidens kulturpolitik. Nyligen delades 7 miljoner skattekronor ut till kulturprojekt som redan finansieras med privata pengar.


Kulturbryggan är en utredning tillsatt av regeringen om formerna för stöd till förnyelse och utveckling inom kulturområdet. Parallellt med utredningen bedriver Kulturbryggan försöksverksamhet med en ny form för statliga bidrag till kulturen.

Det finns två olika bidragsformer. Dels ett så kallat startstöd som riktar in sig på nyskapande projekt ”som vill bryta ny mark inom konst- och kulturområdet”. Dels ett så kallat genomförandestöd som förutsätter att du redan har säkrat motsvarande summa från privata bidragsgivare, som stiftelser, företag och donatorer.

Effekten blir att de kulturutövare som har det privata näringslivets gillande belönas av kulturdepartementet, medan de fria grupper och kulturutövare som inte har privata pengar i ryggen får ännu svårare att finansiera sina projekt med skattemedel.

En slags bakvänd kulturpolitik där regeringen fullständigt överger den grundläggande idén om att statliga medel i första hand ska finnas för att bredda kulturen och skapa möjligheter för besvärlig, kritisk och olydig konst som inte genererar några vinster.

Vilket företag skulle intressera sig för att sponsra Teater Tribunalens uppsättning av ”Kommunistiska manifestet”?

Reglerna för Kulturbryggans genomförandestöd slår klassmässigt även på ett mer direkt sätt. Eftersom reglerna inte förbjuder att den privata finansieringen tas ur egen ficka så har konstnärer med eget kapital eller rika föräldrar ett givet försprång i kampen om våra gemensamma kulturpengar.

I mitten av november fattade Kulturbryggan sitt första beslut om genomförandestöd. Drygt 7,4 miljoner kronor går till tjugo olika kulturutövare, privatpersoner, grupper och företag, som själva har säkrat 9,2 miljoner från privata stiftelser, bolag, banker, transport- och byggföretag samt privata donationer.

Bland mottagarna av genomförandestödet finns två talande exempel. Det första är ljudkonstscenen Audiorama på Skeppsholmen i Stockholm som sponsras av en lång rad olika företag som levererar teknik för ljud och ljus. Scenen är naturligtvis ett ypperligt ställe för företagen att visa upp sin avancerade teknikutrustning.

Det andra exemplet är Charity Rating som har fått genomförandestöd för ett projekt benämnt ”Kultur+Näringsliv=Sant”.

Charity Rating är en intresseorganisation för privata donationer till ideella organisationer som i sin tur sponsras av olika PR-företag och managementkonsulter tillsammans med in-
vestmentbolaget Procuritas.

Högern förnekar sig inte och för regeringen finns inga fredade områden när de går näringslivets ärenden. Den kulturpolitik som tidigare hade till syfte att något mildra kommersialismens skadeverkningar blir i högerns regi ytterligare en brygga mellan stat och kapital.