Hoppa till huvudinnehåll
Av
red@proletaren.se

Expropriera hotellsängarna

I måndags morse rapporterade Dagens Eko att asylsökande kommer att få bo länge i husvagnar och sovsalar. Trots ivrigt sökande och bevisad beredskap att betala rena ockerpriser till flyktingkrisens exploatörer finner Migrationsverket inte plats i anständigare boenden.

Det är naturligtvis en katastrofal situation. Men behöver det verkligen vara så illa i en situation som regeringen betraktar som så undantagsmässig att man vill få mandat att stänga Öresundsbron?

Vi beger oss till Statistiska Centralbyrån för att undersöka hotellkapaciteten i Sverige. Den berättar att det 2014 fanns 328.411 hotellsängar i detta land, inkluderande vandrarhem och stugbyar. I december 2014 var 25 procent av dessa sängar belagda. Varje natt i december 2014 stod alltså i genomsnitt 246.308 tillgängliga hotellsängar tomma.

Om vi utgår från att situationen ser ungefär likadan ut i år som i fjol, så finns det i detta nu runt 250.000 tomma hotellsängar i Sverige. Samtidigt som asylsökande människor tvingas sova i husvagnar och sovsalar och i värsta fall på betonggolv i utdömda industrilokaler.

Vi finner denna situation rent stötande. Om nu Stefan Löfven & Co står beredda att stifta undantagslagar för att stoppa flyktingsströmmen, kan de väl också stifta undantagslagar för att ta hand om de flyktingar som redan sökt asyl i Sverige. Varför inte tillfälligt beslagta hälften av de tomma hotellsängarna utan ersättning till ägarna. Det drabbar ingen fattig och ingen hotellgäst, men skulle i ett slag ge samtliga asylsökande ett anständigt boende.

Naturligtvis kommer hotellägarna att skrika som stuckna grisar över ett sådant tilltag, sängarna är ju deras. Men varför måste anständigheten göra halt vid den privata äganderätten? Vi köper inte detta lydiga halt. Därför säger vi: Expropriera tomma hotellsängar!