Hoppa till huvudinnehåll

Kallade undersköterska parasit – lever själv på bidrag från riksdagen

Undersköterskor som tycker att högavlönade ska betala mer i skatt är egoistiska parasiter. Det anser den före detta moderate riksdagsmannen Gunnar Axén, som själv tagit ut miljoner i inkomstgaranti från riksdagen sedan han avgick 2014.

Parasiten Gunnar Axén tycker att det är arbetare som förespråkar ett progressivt skattesystem som är parasiter.
Sveriges riksdag / Montage: Proletären

Medan Undersköterskeupproret fortsätter över landet, väljer regeringen efter krav från Centerpartiet och Liberalerna att sänka värnskatten. Drygt sex miljarder kronor tas från den statliga budget som kunde använts till att rusta upp välfärden för barn, gamla och sjuka och läggs på skattelättnader för de redan rika.

En av de höginkomsttagare som nu får skatta mindre är Volvochefen Martin Lundstedt. Han tjänar 2,5 miljoner kronor på regeringens budget.

Det är något som upprört undersköterskan Helén Schönbäck, 55, från Edsbro. I Expressen säger hon att ”de som tjänar mer kan betala mer i skatt”.

Det uttalandet fick den förre moderate riksdagsmannen Gunnar Axén att gå i taket. Axén tar heder och ära av Schönbäck som representant för de arbetare som kräver rättvisa och bättre villkor: ”Den egoistiska parasiten till undersköterska som uttalar sig borde skämmas. Ingen har rätt att sko sig på någon annans arbete”, skriver Axén på Twitter.

– Sånt där gör mig upprörd, säger undersköterskan Marie Wiberg till Proletären. Vi är verkligen inga egoistiska parasiter. Utan oss kanske den där mannen själv skulle vara tvungen att ta hand om sin gamla mamma eller pappa. Vi är en sån viktig del av samhället. Det är vi som ser till att det fungerar.

Det är en profilerad högerman som kallar undersköterskorna för parasiter. Gunnar Axén, 52, satt i riksdagen för Moderaterna mellan 1998 och 2014. Nu är han, enligt den egna presentationen på twitterkontot, ”rådgivare inom strategisk kommunikation, entreprenör, styrelseproffs, riskkapitalist [och] riktig liberal”.

– Eftersom han är moderat är jag inte förvånad. Det är bara en sån som skulle kunna uttala sig på ett sådant sätt, säger Marie Wiberg som också är en av initiativtagarna till Undersköterskeupproret.

Nu är Gunnar Axén inte precis någon mönstermedborgare. Redan 2008 utreddes Axén för kvinnomisshandel, men då fick han stöd av den moderata partiledningen och kunde sitta kvar. Men efter en sexskandal i november 2013 tvingades Axén lämna riksdagen. Axén anklagades för att ha tafsat på en ung kvinnlig medlem i Moderata ungdomsförbundet, och partiledningen uppmanade honom att ta en så kallad timeout.

Utan att jobba satt Axén kvar i riksdagen tiden ut. Han fick full lön som riksdagsman fram till valet i september 2014, då han lämnade sitt uppdrag.

Efter det har Axén fått så kallad inkomstgaranti från riksdagen, första året 54.540 kronor i månaden. När Axéns inkomstbidrag upphör att gälla om en dryg månad, den 29 oktober 2019, har han plockat ut över 1,9 miljoner kronor från riksdagen utan att ens vara i närheten av den.

Men det är inte allt: 2010 anklagades Axén, tillsammans med moderata riksdagskollegorna Finn Bengtsson och Jan R Andersson samt riksdagens nuvarande talman Andreas Norlén, för att ha plagierat Wikipedia i en motion de lämnat till riksdagen. Lennart Guldbrandsson, ordförande för föreningen Wikimedia, protesterade hos riksdagen och konstaterade att ”motionen försvårar för oss och för lärare runtom i Sverige när vi ska undervisa elever att de ska undvika plagiat”.

Och förra året var Axén, som styrelseordförande i PPM-förvaltaren Allra, indragen i den åklagarutredning som gjordes kring bolagets affärer.

Mest känd blev dock Gunnar Axén när han 2014 blev så ilsken över Athena Farrokhzads Sommarprogram i radio, att han ville slänga ut sin tv. Axén ville inte betala licens för vad han ansåg vara vänsterpropaganda i statlig media.

Det var dock inte det första tv-dramat för den moderate riksdagsmannen. Redan 2006 bötfälldes han i Norrköpings tingsrätt för att han under en längre period skolkat från tv-licensen.