Hoppa till huvudinnehåll
Av

Skäms Wallström!

Sverige behöver inte färre utan fler folkomröstningar. Enligt svensk grundlag ska makten utgå från folket, inte från Bryssel.


Mordet på den brittiske parlamentsledamoten Jo Cox är fruktansvärt. Om detta är jag och utrikesminister Margot Wallström överens. Men enligt Margot Wallström i Aktuellt (17/6) är lösningen på politiska mord att genomföra ett mord på själva demokratin. Enligt Wallström är nämligen folkomröstningar en anledning till politiska mord, eftersom en politisk debatt i folkdjupet riskerar att synliggöra motsättningar och väcka känslor.

För att motivera sin motvilja mot folkomröstningar blandar Margot Wallström in det tragiska mordet på Anna Lindh dagarna innan den svenska folkomröstningen om EMU 2003. Det är mycket falskt av Wallström. Mordet på Anna Lindh hade inga politiska förtecken och än mindre rörde det sig om EMU-frågan. Wallströms sammankoppling mellan folk-omröstningar och politiska mord är struntprat.

Däremot är det sant att om vi inte hade haft en folkomröstning om EMU 2003 och om Wallström och den politiska elit hon representerar hade fått bestämma så hade Sverige idag varit med i EMU med alla de förödande konsekvenser det hade inneburit. Till och med de flesta EMU-anhängare från 2003 erkänner idag att det var tur att folket var klokare än den politiska och ekonomiska makten. Istället för att avfärda folkomröstningar borde Wallström vara tacksam att svenska folket röstade nej 2003.

I Aktuellt erkänner Margot Wallström att EU lider av ett demokratiskt underskott och saknar folklig förankring. Det har vi kunnat konstatera i över 20 år. Klyftan mellan vanligt folk och Brysselmakten är gigantisk. Varje gång dessa frågor kommer upp lovar Wallström och andra EU-vänner att nu ska de börja göra EU mer demokratiskt. Men det är bara ord, för den krassa verkligheten är att utvecklingen går åt motsatt håll. Brysselmaktens förnedring av det grekiska folket är det tydligaste beviset.

EU är och har alltid varit en stormaktsunion. EU:s syfte är att flytta makten från folket till Bryssel för att kunna genomföra en folkfientlig nedskärningspolitik och angripa löner, trygghet och välfärd. Utan EU skulle Wallström & Co tvingas stå till svars för den högerpolitik som regeringar i alla länder genomför – oavsett om dessa är socialdemokratiska eller öppet borgerliga. Nu kan de istället skylla på EU och fortsätta vinna val trots att de genomför en politik som saknar folkligt stöd.

Sverige behöver inte färre utan fler folkomröstningar. Enligt svensk grundlag ska makten utgå från folket, inte från Bryssel. Svaret på högerextremism och politiskt våld är mer demokrati, inte mindre.

Robert Mathiasson

Ordförande i Kommunistiska Partiet

(Debattinlägg refuserat av Aftonbladet
och SVT Opinion 18 juni)