Hoppa till huvudinnehåll
Av
red@proletaren.se

Umeåbor: ”Sälj inte våra hem”

– Vi kan visa att det finns ett folkligt motstånd mot att sälja ut allmännyttan, säger hyresgästen Matti Holstein som deltar i protesterna i Umeå.

”Jag tror inte att vi kunnat få så många intressenter om vi hade haft demonstranter utanför huset. Inga bolag hade velat gå in i den här affären om de mötts av banderoller.” Så förklarade kommunalrådet Hans Linderg (S) att utförsäljningen hemlighållits för allmänheten. Ett uttalande som väckt ilska bland många hyresgäster och Umebor.

Om det var protester Lindberg ville undvika var det just det han fick. Trots att den kommunala bostadsstyrelsens möte hölls kl 7.30 en måndagsmorgon och kommit till folks kännedom endast ett par dagar tidigare via en läcka till lokaltidningen Västerbottenskuriren, hade ett 70-tal personer samlats med banderoller och plakat utanför hotell Elite där mötet hölls.

Den 17 juni samlades uppemot 200 personer på Renmarkstorget i protest mot utförsäljningen. Ett folkinitiativ startades samma dag med målsättningen att samla in 9.500 namnunderskrifter, vilket krävs för att få till en folkomröstning.

Insamlingen pågår nu för fullt. I flera bostadsområden har hyresgäster hängt banderoller på balkongerna med budskap som ”Sälj inte våra hem”.

En av de som deltar i protesterna på Renmarkstorget är Matti Holstein som bor i Mariehem, ett av de drabbade områdena.

• Varför protesterar du idag?
– Området där jag bor kommer att säljas. Det kom som en chock och gjorde mig arg och besviken och orolig. Men värst är det principiella att man säljer ut en stor del av allmännyttans bostäder. Dessutom på ett väldigt odemokratiskt sätt.

• Hur har reaktionerna varit i ditt område?
– Tyvärr verkar många vara uppgivna, många inser nog inte innebörden av detta. Men det är också många som satt upp skyltar i sina fönster och visar att de är emot försäljningen.

• Vilka är din förhoppningar om protesterna?
– Att vi kan visa att det finns ett folkligt motstånd mot att sälja ut allmännyttan.

Daniel Etcheverry