Hoppa till huvudinnehåll
Av
Chefredaktör

Ukraina i EU:s grepp

Frihandelsavtalet mellan EU och Ukraina kommer att innebära arbetslöshet, nedskärningar och sänkta pensioner.


Sju månader efter att Ukrainas dåvarande regering plötsligt tackade nej till EU-avtalet och istället vände sig till Rysslands tullunion är nu motsvarande EU-avtal påskrivet. EU och USA vill minimera Rysslands ekonomiska inflytande och samarbete med sina grannländer och samtidigt utöka den europeiska marknaden och införliva Ukraina i västimperialismens sfär.

EU-avtalet kommer, tillsammans med lånekraven från Världsbanken och IMF, att leda till kraftigt sänkt levnadsstandard. Det sägs öppet både av Ukrainas kuppregering och av ekonomer i väst.

Den politiska delen av EU-avtalet skrevs under redan i mars, strax efter kuppen mot president Janukovitj. Då förklarade den nye premiärministern Arsenij Jatsenjuk att han ledde en ”kamikaze-regering” eftersom de ekonomiska reformerna skulle vara mycket impopulära.

Regeringen har därefter skurit ned gassubventionerna vilket lett till att priserna ökat med över 50 procent sedan i maj. Framöver väntar kraftigt minskade offentliga utgifter genom sänkta pensioner och löner och minskat antal offentliganställda.

Avtalet kommer också att leda till nedläggningar och konkurser, med ökad arbetslöshet som följd, när den ukrainska industrin tvingas konkurrera med europeiska. Det är anledningen till att vissa industrikapitalister i Ukraina hellre vänder sig till Ryssland.

Regeringen trappar nu upp de militära operationerna i sydöstra Ukraina. Avtalet med EU kräver att läget stabiliseras och att regeringen återtar kontrollen i de upproriska delarna där mycket av den tunga industrin finns.
Fakta

Ukraina i EU:s grepp