Hoppa till huvudinnehåll
Av
patrik.paulov@proletaren.se

Seger för Bilal Kayed – Israel ska frige honom

PFLP-företrädaren Bilal Kayed har suttit nästan hälften av sitt 35-åriga liv i fängelse. Efter en lång hungerstrejk slöts en överenskommelse med den israeliska ockupationsmakten som gör att han kommer att släppas fri i december.


Efter 71 dagar har palestinska Bilal Kayed avbrutit sin hungerstrejk. Det skedde efter att en överenskommelse slutits med ockupationsmaktens fängelsemyndighet om att han ska släppas fri i december i år.

Det var en viktig seger för Bilal Kayed och för de hundratals palestinier i israeliska fängelser som deltagit i hungerstrejken. Kampanjen för Bilal Kayeds frigivning och mot Israels rättsvidriga användande av administrativt förvar har fått starkt stöd i solidaritetsaktioner runt om i världen, inklusive i Sverige.

Den 34-årige Bilal Kayed skulle ha frigivits den 13 juni i år efter att ha suttit 14,5 år i fängelse. Då beslutade Israel att placera honom i administrativt förvar. Det betyder att ockupationsmakten tar sig rätten att hålla palestinier fängslade på obestämd tid utan vare sig åtal eller rättegång.

Bilal Kayed har under åren i fängelse varit en känd företrädare för marxistiska Folkfronten för Palestinas befrielse, PFLP. Organisationen hyllar överenskommelsen som en seger för det palestinska folket och ett nederlag för den sionistiska stat som fängslat Bilal Kayed och andra palestinier.

Fyra palestinier som är placerade i administrativt förvar utan åtal eller rättegång fortsätter att hungerstrejka. De palestinska fångarnas solidaritetsnätverk Samidoun uppmanar till fortsatt solidaritet med dessa fångar.