Hoppa till huvudinnehåll
Av

Allt stöd till de grekiska stålarbetarna

Strejken vid stålverket Elliniki Halivurjia utanför Aten går in på sin åttonde månad. I krisens Grekland finns inga strejkfonder och stödarbetet är avgörande för de strejkande. Över hela Sverige samlar Kommunistiska Partiet nu in pengar till strejkfonden. I veckans Proletären ger vi också fakta om krisens orsaker och arbetarkampen i Grekland.

– Från den sista oktober förra året, den dag då de första av oss avskedades har vi stått utanför fabriken och blockerat portarna. Det berättar stålverksarbetaren Giorgios Sifonios som är fackföreningsordförande vid det grekiska stålverket Elliniki Halivurjia utanför Aten i en omfattande intervju i Proletärens 1 majnummer.

I sju långa månader har de 400 arbetarna vid stålverket strejkat mot företagets avskedande av 93 arbetare och krav på minskad arbetstid och lönesänkning med 40 procent för resten av arbetsstyrkan.

– Det är av största vikt att vi gör motstånd, för vår egen värdighet och för framtiden för ungdomen. Vi på stålverket kämpar inte ensamma. Hela samhället genomsyras av kamp. Det är PAME, den stora tvärfackliga fronten, som initierat sex generalstrejker och som har stöttat vår strejk.

Strejkledaren Giorgios Sifonios intervjuades av danska Dagbladet Arbejderen när han i april på inbjudan av besökte arbetsplatser och fackföreningar i vårt grannland. I Danmark har på initiativ av Kommunistisk Parti samlats in betydande belopp till stöd för de strejkande. Genom Proletären och på arbetsplatser runt om i Sverige bedriver Kommunistiska Partiet de närmaste veckorna en liknande stödinsamling till den viktiga stålarbetarstrejken.

– Från första strejkdagen på stålverket har det strömmat in bidrag från städer, småorter, universitet och skolor över hela landet, berättar Giorgios Sifonios. Vi räds ingenting längre.

I åratal hade stålarbetarna vid Elliniki Halivurjia trotsat usel arbetsmiljö och ökat produktionen genom omfattande övertidsarbete ofta med tolvtimmarskift. Mellan 1998 och 2010 ökade företagets tillgångar från 89 miljoner euro till 504 miljoner euro. Men priset är högt, de senaste åren har ett hundratal arbetare skadats vid stålugnarna och 2010 dog en arbetare av 40 procentiga brännskador.

De välorganiserade arbetarna får stöd i form av mat och pengar. Kända artister spelar pjäser och håller konserter vid fabriksgrindarna. Jättedemonstrationer har vid upprepade tillfällen hållits i Aten och andra städer för att bara nämna något av allt stödarbete som bedrivs för de strejkande. Från den fackliga fronten PAME och det grekiska kommunistpartiet KKE är stödet till kampen högprioriterad medan socialdemokraterna och det egna metallfacket har svikit de strejkande.

I början av 2012 gjordes ett försök från maktelitens sida, där också den dåvarande regeringen var inblandad, att får ett slut på konflikten som så tydligt visar kampens väg för miljoner arbetare i krisens Grek-land. De kvarvarande arbetarna skulle få behålla normalarbetstid och lön men avskedandena skulle kvarstå. Stålarbetarna avvisade enhälligt detta splittringsförsök.

Så går stålarbetarnas viktiga strejk 1 juni in på sin åttonde månad. Låt oss göra vad vi kan i Sverige för att stödja denna avancerade kamp mot de arbetarfientliga av EU-dikterade nedskärningarna.
Fakta

Allt stöd till de grekiska stålarbetarna

60 000 kronor till stålarbetarna
  • Kommunistiska Partiet fortsätter solidaritetsarbetet med de strejkande grekiska stålarbetarna. Insamlingslistor finns att ladda ner från kommunisterna.org.
  • Det går också att sätta in pengar direkt på Kommunistiska Partiets internationella stödkonto pg 20986-6.
  • I Grekland finns inga strejkkassor. För stålarbetarna och deras familjer handlar stödet om deras överlevnad. Pengarna går direkt till mat, kläder och boende.
  • Hittills har drygt 60 000 kronor samlats in. Insamlingen redovisas regelbundet i papperstidningen.