Hoppa till huvudinnehåll
Av
patrik.paulov@proletaren.se

Grekisk polis grep 35 fackliga ledare i PAME

Repressionen mot kämpande arbetare i Grekland trappas nu upp ytterligare. Under onsdagen greps 35 ledare i den radikala fackliga fronten PAME. De anklagas för störande av den allmänna ordningen och förstörelse av offentlig egendom.

Det hela började när de 35 fackliga ledarna gick in på arbetsmarknadsministeriet och krävde att få träffa arbetsmarknadsminister Yiannis Vroutsis. När de inte fick något möte så ockuperade de kontoret. Aktionen var en protest mot ett nytt arbetarfientligt uttalande från ministern.

Att ett ministerium ockuperas som en missnöjesyttring mot den EU-dikterade högerpolitiken är inget nytt. PAME har under de gångna åren genomfört åtskilliga sådana aktioner. Men den sittande grekiska regeringen, ledd av Ny demokratis Antonis Samaras, är tydlig med att den nu tänker ta i med hårdhandskarna.

PAME-ledarnas fredliga ockupation bemöttes med våld. Kravallpolis stormade in på ministeriet och grep dem alla. PAME bestrider anklagelserna och avvisar att ministeriet skulle ha skadats under ockupationen. Organisationen anklagar istället polisen för förstörelsen och menar att den utfördes som en provokation mot de fackliga aktivisterna.

Greklands kommunistiska parti (KKE), som står PAME nära, fördömde genast polisingripandet och krävde att alla 35 skulle släppas. Även det vänsterreformistiska Syriza reste kravet på ett frisläppande.

Ordningsministern, Nikos Dendias, sade i ett uttalande att regeringen kommer att fortsätta bekämpa brott och lagbryteri. Det betyder att strejker och protester kriminaliseras medan de verkligt grova förbrytarna slipper undan. Nikos Dendias är nämligen själv en av dem. För han ingår i en regering som tillåter banker, storföretag och de rika att plundra Grekland samtidigt som folkflertalet tvingas betala genom kraftigt försämrade levnadsvillkor.

Under torsdagen visade dock tusentals greker att de inte låter sig skrämmas. Bland annat strejkade sjukvårdsanställda, sjömän och transportarbetare. Dessutom arrangerade PAME demonstrationer i protest mot gripandena.

Torsdag eftermiddag, efter ett dygn i häkte, släpptes alla 35 gripna. Den 12 februari kommer deras fall upp i rätten.