Tusentals utvisas trots tillfälliga asyllagen

Endast drygt hälften av alla asylsökande har fått uppehållstillstånd enligt den tillfälliga asyllagen, trots politikernas löften om att ”de flesta ska få stanna”.
Publicerad 22 augusti 2006 kl 00.00

Det stora opinionstrycket för en mer human flyktingpolitik och för en generell amnesti som svepte över Sverige för ett år sedan tvingade fram en reaktion från socialdemokraterna. Resultatet blev en tillfällig asyllag som trädde i kraft i november förra året.

När beslutet om lagen kom lovade representanter från socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet att ”de flesta skulle få stanna”. När lagen precis trätt i kraft kom också flera glädjebesked. En månad efter den nya asyllagen börjat gälla förklarade företrädare från de tre samarbetspartierna att 90 procent av de sökande fått stanna av de som dittills fått besked, och politikerna sade att de var mycket nöjda med det resultatet.

Nöjt migrationsverk
Även migrationsverket var nöjt. I februari i år skrev det ett pressmeddelande med rubriken ”Många positiva besked med den tillfälliga lagen”. I pressmeddelandet skriver migrationsverket att när en tredjedel av de registrerade ärendena prövats så har 80 procent beviljats uppehållstillstånd.

Sedan har det varit tyst.

I mars i år slutade den tillfälliga lagen att gälla, men fortfarande väntar ett antal asylsökande på beslut. Men trots att det nu går att sammanställa åtminstone ett preliminärt resultat av den tillfälliga lagen, så har varken politikerna eller migrationsverket visat något intresse för detta.

Många gömmer sig igen
En genomgång av statistik från migrationsverket visar dock en tydlig trend. I början fick mellan 80 och 90 procent positiva besked på sin ansökan om asyl. Den procentsatsen har sedan dess minskat stadigt. Vecka 49 2005 fick exempelvis 89 procent ett positivt besked, medan bara 28 procent fick detta vecka 26 i år.

Migrationsverket uppger att det i slutändan kommer att bli färre än 62 procent av alla som ansökte om ny prövning enligt den tillfälliga asyllagen som får uppehållstillstånd. Politikernas löften om att ”de flesta ska få stanna” har därmed inte uppfyllts. Istället kommer rapporter om att många av de drygt 8.000 som hittills fått avslag på sin asylansökan nu återigen gömmer sig.

Beslutet om att införa en tillfällig asyllag kom när opinionen för en mer human flyktingpolitik var stark, och även inom socialdemokratin hördes det då upprörda röster mot den förda asylpolitiken. Risken att flyktingfrågan skulle bli hängande över socialdemokraterna i valrörelsen blev allt större, och något behövde göras – både för att tysta de interna och de externa kritikerna.

Tystad opinion
Den tillfälliga asyllagen och migrationsverkets polisanmälningar av elva familjer med apatiska barn tystade på ett effektivt sätt opinionen. Många resonerade så att det gällde att vänta och se hur resultatet blev innan den tillfälliga lagen kunde dömas ut.

Nu när resultatet står klart, men tystnaden ändå fortsätter, blir det tydligt att socialdemokraterna lyckats med sin strategi. Trots att ingen reell förändring av flyktingpolitiken har trätt i kraft så har flyktingfrågan återigen förpassats långt bort från den offentliga debatten och långt bort från medias ljus.

LISA ENGSTRÖM
Proletären 34, 2006

Dela artikeln

Proletären behöver ditt stöd!

Vi har inga rika annonsörer. Vi får inget mediestöd. Däremot har vi våra läsare som inser vikten av en tidning som tydligt tar ställning. För välfärd, fred och socialism, mot högerpolitik och imperialism. Vi skildrar verkligheten och vi vill ge röst åt dem som sällan får höras i andra medier.

Så här kan du stödja oss: