• USA:s terroristlistor
USA har den mest omfattande registreringen av organisationer och individer som påstås ha koppling till terrorism.
• Utrikesdepartementet (State Department) har listat 42 ”utländska terroristorganisationer”. Här finns vänsterorganisationer som PFLP, Farc och Filippinska kommunistpartiet (CPP), palestinska Hamas, al-Qaida, irakkurdiska Ansar al-Islam, irländska IRA och baskiska ETA. Många listades redan under 1990-talet, medan exempelvis CPP fördes in först 2002.
• Utrikesdepartementet har också en lista på 59 terroristorganisationer och företag som inte platsar den förstnämnda, men ändå bedöms farliga för säkerheten i USA. Innehåller exempelvis Nepals kommunistparti (maoisterna), Rwandas befrielsearmé samt en rad islamiska organisationer.
• Utrikesdepartementet listar även ”stater som stödjer terrorism”, förnärvarande Iran, Kuba, Libyen, Nordkorea, Sudan och Syrien. Irak har strukits från listan.
• Den mest omfattande listan finns hos finansdepartement, som den 23 september 2001 fick en särskild order från president Bush om att frysa alla tillgångar samt förhindra ekonomiska transaktioner för personer som begår, hotar att begå eller stöder terroristbrott. Omfattar över 350 personer, organisationer och företag. Det var på denna som banken al-Barakaat och de tre somaliesvenskarna först placerades, vilket ledde till terroriststämpling i FN, EU och Sverige.
• EU:s terroristlista
Direkt efter 11 september inledde EU arbetet att ta fram en egen terrorlista. EU:s utrikesministrar, inklusive Sveriges Anna Lindh, antog i december 2001 den första listan, som därefter uppdaterats några gånger per år. Innehåller idag 45 personer och 48 organisationer och företag. Flera av personerna benämns som aktivister i baskiska ETA. På listan står även Filippinska kommunistpartiets grundare, José Maria Sison, som lever i exil i Nederländerna.
Bland organisationerna märks palestinska al-Aqsamartyrernas brigader och Hamas, kurdiska PKK, colombianska Farc samt PFLP. Ingen av dessa fanns med på den ursprungliga listan från 2001. PKK tillfördes i maj 2002, PFLP och Farc i slutet av juni samma år, troligtvis efter påtryckningar från USA. Filippinernas kommunistparti terrorstämplades av EU så sent som 18 oktober 2005.
• FN:s terroristlista
FN:s ”terroristlista” riktar sig mot personer, organisationer och företag med kopplingar till talibanerna eller al-Qaida och skiljer sig därmed dramatiskt från USA:s och EU:s listor över terroristorganisationer i allmänhet.
1999 upprättade FN:s säkerhetsråd Kommittén för sanktioner mot talibanerna och al-Qaida, vars sammansättning är densamma som säkerhetsrådets. Den första FN-listan offentliggjordes i januari 2001 och den senaste uppdateringen skedde 15 december 2005. Idag omfattar den 350 personer och 123 organisationer.
Det är viktigt att observera att PFLP, Farc, Filippinernas kommunistparti, Hamas liksom merparten av dem som finns på USA:s, Storbritanniens och EU:s egna listor över terroristorganisationer INTE är med på FN-listan.
Trots det är FN-listan i mycket en skapelse av USA. Det var till exempel USA:s finansdepartement som föreslog att FN-kommittén skulle föra upp al-Barakaat och de tre somaliesvenskarna på listan. Det antogs utan att USA presenterat några bevis och utan att frågan ens diskuterats i kommittén. EU:s ministerråd har beslutat att göra EU-lag (vilket därmed också blir lag i Sverige) av sanktionskommitténs lista och antar, utan minsta granskning eller krav på bevis, de namn som tillfogas FN-listan.
PATRIK PAULOV
Proletären 16, 2006
• Denna artikel ingår i veckans tema: "Hotet mot demokratin".