Hoppa till huvudinnehåll

50 sköterskor kräver samarbete för sex timmars arbetsdag

I en debattartikel kräver 50 undersköterskor och sjuksköterskor på Sahlgrenska att Kommunal och Vårdförbundet tillsammans ska kämpa för arbetstidsförkortning.

Hannah Ascher och Ingrid Frejd
Privat

50 undersköterskor och sjuksköterskor på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg har skrivit under en debattartikel där de uppmanar sina respektive fackförbund, Kommunal och Vårdförbundet, att gemensamt driva kravet på en arbetstidsförkortning till sex timmars arbetsdag eller 30 timmars arbetsvecka med bibehållen lön.

– Vi arbetar ju tillsammans och utför liknande arbetsuppgifter. Undersköterskan är sjuksköterskans högra hand och bästa vän, säger sjuksköterskan Hannah Ascher.  

– Det är en majoritet av våra arbetskamrater som har skrivit under, berättar undersköterskan Ingrid Frejd. Och bara det att vi diskuterar att arbetstiden inte är huggen i sten är positivt.

Hannah Ascher håller med:

– Särskilt när man kan visa att det är beprövat med bra resultat, till exempel på Svartedalens äldreboende och på Mölndals sjukhus. Folk kan se att det är möjligt här och nu, och ingen avlägsen utopi.

De båda skrev debattartikeln tillsammans, satte upp den på anslagstavlor på jobbet och pratade med sina arbetskamrater om den. När Proletären pratar med dem två dagar efter att den publicerats på Kommunalarbetarens webbsida har de bara fått positiv respons från andra som arbetar inom vården.

”Vi undersköterskor är trötta på att vara tysta”

Ingrid Frejd tror att det är viktigt att arbeta mot splittringen mellan undersköterskor och sjuksköterskor. Hon tar Karolinska sjukhuset i Stockholm som exempel på hur yrkesgrupperna behandlas olika.

– Där får sjuksköterskorna extratillägg för nattarbete men inte undersköterskorna. Det är väl lika slitsamt för undersköterskor som sjuksköterskor att jobba natt. Det blir ju inte mer slitsamt för att du har en högskoleutbildning.

Hannah Ascher är inne på samma spår.

– Sjuksköterskor och sjuksköterskestudenter har ju krävt högre lön under flera år, vilket är jättebra. Men jag tror att det skulle bli större kraft bakom om man fick med sig undersköterskorna också. De har ju ännu sämre lön och ännu sämre arbetsvillkor. Det skulle göra det lättare att sätta tryck bakom kraven.

Läs sköterskornas debattartikel här!