Hoppa till huvudinnehåll

Hotet mot Venezuela: 5.000 ihjälsvultna barn strax norr om USA:s ”välgörenhet”

30 mil norr om Cúcuta, där USA laddar upp med ”bistånd” till Venezuela, har minst 4.770 barn dött av undernäring och relaterade sjukdomar sedan 2007. Men folket i colombianska La Guajira lever på fel sida gränsen för att få någon ”hjälp” från Colombia och USA.

I La Guajira i norra Colombia har enligt officiella siffror minst 4.770 barn dött av undernäring och relaterade sjukdomar sedan 2007.
León Darío Peláez

Den brittiske superkapitalisten Richard Bransons ”välgörenhetskonsert” för Venezuela går av stapeln idag, i den colombianska staden Cúcuta, vid gränsen mot Venezuela. I samma stad har USA bunkrat upp med ovälkommet ”bistånd” till Venezuela.

Långt från att ha något ädelt syfte kan en möjlig planerad provokation i samband med Bransons och USA:s ”välgörenhet” bli startskottet för en fruktansvärd utveckling. USA har flugit in 200 ton gods till Cúcuta, som kuppmakaren och den självutnämnde presidenten Juan Guaidó lovat ska komma in i Venezuela i helgen ”på ett eller annat sätt”.

Venezuelas folkvalda president Nicolas Maduro har svarat på provokationen. 

– Imperialismen har kidnappat 30 miljarder dollar från oss, nu vill de ge oss rutten mat för 20 miljoner dollar. Jag frågar Colombias president Duque, varför ger de inte bistånd till de 20 miljoner fattiga som finns i Colombia istället? sa Maduro i ett tal. 

Det är inte någon tom retorik från Maduros sida, men eftersom Colombia är USA:s allierade på kontinenten är varken sanktionerna mot Venezuela eller nöden i Colombia något som berättas om i privatägd media eller underdåniga SVT och SR. 

Ett av de brutalaste exemplen på de skriande orättvisorna i Colombia – Sydamerikas mest ojämlika land – finns inte långt från platsen där USA bunkrar upp för att destabilisera Venezuela. Bara 30 mil norr om Cúcuta, i La Guajira, finns människor som verkligen skulle behöva bistånd. Där lever ursprungsbefolkningen Wayuu, som sett sitt vatten förgiftas i takt med dammbyggen och utökad gruvdrift.

Sedan 2007 har enligt officiella siffror minst 4.770 barn dött av undernäring och relaterade sjukdomar i La Guajira. Man kan fråga sig hur rubrikerna i Sverige hade sett ut om bara en bråkdel så många dött av undernäring i Venezuela.

En av få svenska journalister som varit på plats i Venezuela, sedan den tidigare okände Guaidó på USA:s uppmaning utropade sig till president, och omgående fick EU:s och Margot Wallströms stöd, är Kajsa Ekis Ekman. I en artikel i Aftonbladet skriver hon apropå den planerade ”välgörenheten”:

”Det här är höjden av hyckleri: konfiskera ett lands tillgångar, förbjuda det att handla och därefter erbjuda allmosor. Och att sedan få med sig världens medier på myten! Men man vet att det drar ihop sig till krig när allt Trump säger plötsligt ses som sanning.”

Hon påminner också om vad FN:s specialrapportör Idriss Jazairy nyligen sa om sanktionerna mot Venezuela: ”Sanktioner som kan leda till svält och brist på medicin är inte svaret på krisen i Venezuela. Sådana påtryckningar från utländska makter för att skapa regimskifte står i strid med internationell lag.”

Med den oroväckande uppladdningen i Cúcuta kan den stundande helgen bli avgörande för den närmaste utvecklingen i Venezuela. På venezuelasidan strömmar regeringstrogna chavister mot gränsen, där Venezuela arrangerar en egen konsert med 150 artister med temat ”Manos fuera de Venezuela” (Bort med tassarna från Venezuela). Regeringen har redan stängt gränsen mot Brasilien och Maduro har sagt att han inte vill göra det, men är beredd att beordra att även gränsen mot Colombia stängs.