Hoppa till huvudinnehåll

Aborträtten hotad i USA – kan få lagar i nivå med Saudiarabien och Iran

Ett lagförslag som förbjuder abort under hela graviditeten, med undantag bara för om moderns liv är i fara, har röstats igenom av den republikanska majoriteten i Alabama, USA. Om lagförslaget godkänns av Högsta domstolen får delstaten en av världens strängaste abortlagstiftningar.

Kvinnor demonstrerar för rätten till abort under kvinnomarschen i USA:s huvudstad Washington förra året.
Ted Eytan

Den amerikanska delstaten Alabama har röstat igenom en lag som innebär ett nästintill totalförbud mot abort. Lagen innebär att det blir förbjudet att göra abort i alla stadier av graviditeten, även vid våldtäkt eller incest. Det enda undantaget som ska göras är om moderns liv är i fara, vilket skulle innebära att Alabama får en abortlag som motsvarar abortlagarna i teokratierna Saudiarabien och Iran.

Den läkare som utför en olaglig abort skulle enligt lagförslaget kunna straffas med upp till 99 års fängelse.

Lagförslaget röstades igenom av republikanernas 27 representanter i delstaten, alla män. Lagen har därefter godkänts av delstatens guvernör, abortmotståndaren Kay Ivey. Hundratals kvinnor och män demonstrerade mot förslaget i delstatens huvudstad Montgomery, och talare på demonstrationen påpekade att förslaget inte kommer att stoppa aborter, utan bara stoppa möjligheten för säkra aborter.

För att bli verklighet, måste lagförslaget godkännas av landets högsta domstol. Tidigare har liknande lagförslag underkänts, efter ett prejudicerande fall 1973 där det slogs fast att fri abort är en del av kvinnors konstitutionella rätt till privatliv.

Det uppmärksammade rättsfallet, som kom att kallas Roe mot Wade, utspelade sig i Texas där en kvinna som ville göra abort utmanade delstatens då stränga abortlagar. Fallet, och domen till fördel för kvinnan (som dock kom efter att barnet fötts), har sedan dess delat USA i ett religiöst konservativt läger som säger sig vara ”för liv”, och ett liberalt feministiskt som är ”för valfrihet”, för rätten för kvinnan att bestämma över sin kropp.

Efter 1973 är abort i grunden tillåtet fram tills fostret anses kunna överleva utanför livmodern (med medicinsk hjälp), vilket vid domen ansågs vara vid 24 veckor. Flera delstater har dock försökt begränsa möjligheten till abort till exempel genom att för minderåriga kräva en eller båda föräldrars tillåtelse, att kvinnan tvingas se ultaljudsbilder av barnet eller måste genomgå rådgivning.

Det aktuella lagförslaget har utformats för att utmana Roe mot Wade i Högsta domstolen, och med republikansk majoritet finns möjligheten att det går igenom. Men inte alla republikaner är ense, och processen i Högsta domstolen väntas bli utdragen – troligtvis lär en slutgiltig dom komma om flera år.

Skulle lagförslaget gå igenom skulle det öppna upp för liknande lagar i många av USA:s delstater. Därmed skulle den amerikanska abortlagstiftningen hamna i nivå med strängt religiösa diktaturer och samhällen som Saudiarabien och Iran.

Lagstiftningen i Alabama skulle rent av bli strängare än den i Iran, där det sedan 2005 är tillåtet att göra abort även vid icke-dödliga skador på fostret, fram till fjärde månaden.

Bara fem länder i världen har ett totalförbud mot abort, utan några som helst undantag. Dessa länder är Vatikanstaten, Malta, El Salvador, Nicaragua och Dominikanska republiken, alla strängt katolska länder där den kristna högern är stark.