Hoppa till huvudinnehåll

Kultur: Airbnb ny rysarfavorit

Appar som låter oss hyra ut våra hem håller på att bli en ny nisch i skräckgenren.

Barbarian (2022) utspelar sig i ett hus uthyrt via AirBnB.
20th Century Studios

Airbnb är en tjänst som tillåter privatpersoner att hyra ut sina bostäder. Tjänsten är uppskattad av många, eftersom man smidigt kan hyra ett rum eller en lägenhet under en kort period och ofta till ett lägre pris än ett hotellrum. Vissa ser det till och med som en slags ”solidaritetshandling” att hyra ett rum via Airbnb, eftersom det är en typ av delningsekonomi.

Men tjänsten är också kritiserad av många, då lägenheter och hus hyrs ut som nöjesbostäder i tider av stor bostadsbrist. Många av bostäderna står tomma mellan uthyrningarna. Ingen bor där egentligen – lägenheterna är bara investeringar.

Fenomenet har också blivit en nisch i filmvärlden – särskilt inom thriller- och skräckgenren. Filmer som The Rental (2020) och Barbarian (2022) utspelar sig till större delen i bostäder uthyrda via Airbnb.

The Rental handlar om en stor, fin stuga vid vattnet som en grupp vänner bokar för att ta en minisemester tillsammans. Där misstänker de att uthyraren, förutom att vara en självupptagen rasist, verkar ha otäcka saker för sig. Bland annat finns det kameror uppsatta i duschen..

Barbarian handlar om en kvinna som ska på en arbetsintervju i Detroit, USA, och ska sova över i ett Airbnb-hus i ett av stadens slumområden. Människor hon träffar under arbetsintervjun höjer på ögonbrynen när hon säger att hon sover över i nämnda bostadsområde.

När hon anländer till sitt boende visar det sig att stugan är dubbelbokad av Keith (Bill Skarsgård). Vad som händer sedan lämnar jag oskrivet. 

Nu säger jag inte att dessa tillskruvade skräckfilmer på något sätt representerar verkligheten – jag tror inte att den typiska Airbnb-värden är en galen mördare eller behöver ha något fuffens för sig.

Det som är intressant med filmerna är att de leker med den potentiellt hotfulla situation man försätts i när man använder tjänster som Airbnb. Och riskerna vi tar när kommersialismen letar sig in i våra mest privata områden – hemmet, samt vad andras hem kan gömma, och den tillit som måste finnas för att dela hem med varandra. I synnerhet främlingar.

Vi vet aldrig vad som döljer sig i någon annans hem, och vi vet aldrig vilka hemligheter värden gömmer. Hotellet är en klassisk plats för skräckfilmer och spökhistorier. Men det här är en ny inriktning som belyser kapitalismens expansion in i våra hem och gråzonen mellan offentligt och privat.

Båda filmer är absolut sevärda och rekommenderas starkt utifrån både underhållningsvärde och samhällskritik.