Hoppa till huvudinnehåll

Aleksej Sachnin: ”Krigshetsarna fick rätt”

Vänstern i Ryssland är splittrad i synen på kriget i Ukraina. En av de som tagit kraftigt avstånd är vänsteraktivisten och tidigare medlemmen i Vänsterfronten, Aleksej Sachnin, som tidigare bott i Sverige.

Aleksej Sachnin var med och startade upp Vänsterfronten för 17 år sedan.
Privat

– Alla krigshetsare, de får helt rätt. De hade ingen analys, allt de sagt de sista månaderna, alla deras prognoser var dumma och omöjliga. Men de fick rätt, säger Aleksej Sachnin, rysk vänsteraktivist och journalist. 

Han blev lika chockad som alla andra över Rysslands angrepp på Ukraina.

– Och vi fick ingen förklaring. Man hade till och med kunnat föreställa sig en jättereaktionär förklaring, men det var nästan inget. 

Telegram/@fontankaspb
Många demonstranter arresterades under förra veckans antikrigsprotester i Ryssland. Här i St. Petersburg.

Sachnin var ute på stan i Moskva under krigets första kväll och såg antikrigsprotesterna. Han beskriver dem som spontana och ”ledarlösa”. Men framför allt mycket mindre än de andra liberala protester som hållits under åren, särskilt de stora för tio år sedan. Några tusen kan låta mycket. Men i en tolvmiljonersstad som Moskva är det inget som får husen att rasa.

– Och de som samlades… ja, man kunde direkt se att det var medelklassen, utbildade ungdomar och unga medelklassmänniskor. Men polisen gick hårt på dem och det var nästan tusen personer som greps.

Telegram/@fontankaspb
”Nej till kriget”-klotter målas över i St. Petersburg dagen efter protesterna.

Aleksej Sachnin var med och startade upp vänsterrörelsen Vänsterfronten (Levyj Front) 2005. En liten men eldig organisation, som de senaste åren lierat sig med det stora Ryska federationens kommunistiska parti (RFKP). Det har i stort sett varit det enda sättet för Vänsterfronten att undvika repressionen, berättar Sakhnin.

RFKP är det största oppositionspartiet, men när de kommer till utrikespolitiken är de i princip ett stödparti till Putins Enade Ryssland. Insatsen i Ukraina är inget undantag. RFKP backar Kreml fullt ut.

– Och det var faktiskt de som tog det hårdaste initiativet till erkännande av Donetsk och Lugansk. Där antog faktiskt Enade Ryssland till en början en mer moderat position.

Just nu pågår tuffa diskussioner om kriget inom Levyj Front- och RFKP-”alliansen”. Aleksej Sachnin är en av dem som är starkt emot kriget. Men han kämpar i motvind.

Två dagar efter intervjun får vi veta att Sachnin har lämnat Vänsterfronten.

– Självklart har det med kriget att göra, skriver han i en kommentar. Det finns inga ursäkter.

– Det kan inte kamoufleras med fega hänvisningar till de amerikanska imperialisternas intriger (och de finns), den ukrainska ultrahögerns brott (och det finns mycket av den varan också), eller att rättfärdiga blodet från oskyldiga i Kharkov, Odessa och Kiev med blodet som utgjutits i Donetsk och Lugansk. Jag vill inte förbanna mina tidigare kamrater. Jag förstår deras motiv väl. Många är helt enkelt rädda. Ibland är rädslan fegt förklädd till politisk visdom, och talet om behovet att behålla möjligheten till ”lagligt politiskt arbete”. Det finns också de som helt enkelt inte kan placera det som händer i deras system av moraliska koordinater och kalla sitt land en angripare. Dessa människor kommer att klänga sig fast vid bitar av propagandaklichéer för att inte se huvudsaken.