Hoppa till huvudinnehåll
Av
Chefredaktör

Ledarkrönika: Amerikanska soldater på Gotland får mig att vilja spy

Natoövningar med amerikanska soldater på svensk mark kommer knappast att leda till ökad säkerhet – tvärtom.


– Ni får inte köra förbi, säger polismannen bryskt.

På en enslig landsväg i Ekeby socken, bara ett par kilometer från mitt gotländska barndomshem, har vi fastnat bakom en stillastående militärkolonn. 

Jag borde inte bli förvånad. Det är början av juni och militärövningen Baltops pågår för fullt. 

Efter en kvart ges vi slutligen klartecken att långsamt köra om kolonnen. Vi passerar olika barrskogsgröna militärfordon, men plötsligt byter de färg till ökenbeige.

Har man sett en amerikansk krigsfilm, eller för den delen nyhetsinslag från något av USA:s anfallskrig i Mellanöstern, känner man snabbt igen uniformerna och fordonen. Här, i den gotländska tallskogen, sticker det ökenanpassade kamouflaget ironiskt nog ut extra mycket.

Sedan Sverige skrev under värdlandsavtalet med Nato har USA övat på Gotland flera gånger – men det är första gången jag själv ser det på nära håll. 

Det vänder sig i magen. Att se amerikanska marinsoldater på min barndoms gotländska landsvägar gör mig ledsen och förbannad. 

Ledsen för att jag inser hur insyltat Sverige är i Natos krigsförberedelser. Förbannad för att Sverige så skamlöst kryper för den amerikanska krigsmakten, ansvariga för krig, invasioner och bombkampanjer som skördat miljontals liv.

Att den svenska försvarsmakten övar stör mig inte. Jag ser gärna allmän värnplikt och regementen på Gotland. Så som det var innan Pentagonkonsulter ledde omstöpningen av totalförsvaret till ett Natoanpassat ”insatsförsvar”.

August Eliasson
Amerikanska och svenska soldater på Gotland.

Norra Gotland var militärt skyddsområde. Militärfordon på vägarna var inget ovanligt. 

Då riskerade utländska medborgare som rörde sig utanför landsvägen till Fårö att gripas. Nu övar amerikanska marinsoldater landstigning på Tofta strand och luftlandsättning i Bro. För att möta en utländsk motståndare på Gotland, enligt övningens scenario. Vilket land som åsyftas är inte svårt att gissa. 

Ryssland har visat att de är beredda att använda brutalt våld för att slå vakt om sina intressen. Men en rysk attack på ett neutralt Sverige är extremt osannolik.

Ett svenskt Natomedlemskap skulle däremot öka sannolikheten. I händelse av ett krig mellan Ryssland och Nato – oavsett vem som startar det – skulle Gotland hamna mitt i skottlinjen.

Sveriges fjäskande för USA och medlemskap i Nato handlar inte om att försvara Gotland. Det handlar om stormaktskonflikten mellan USA och Nato på ena sidan, och Ryssland men även Kina på den andra. En konflikt som Sverige nu gör sig till en del av.

Det handlar om att svenska kapitalister vill tjäna pengar på vapen – och stå på rätt sida i ett kommande imperialistiskt omfördelningskrig.

Jag läser Svenska Dagbladets reportageserie från övningen. En inbäddad journalist pratar med de unga soldaterna. Amerikanerna ber, läser bibeln och vet knappt vilket land de kommit till. Svenskarna låter sig imponeras av sina nya allierade och funderar på möjligheten/risken att skickas utomlands och strida för till exempel Turkiet när Sverige blir medlem i Nato.

– Vi är bara bönderna på schackbrädet, säger en svensk soldat till SvD. Antagligen utan djupare politisk tanke men ändå mitt i prick.