Hoppa till huvudinnehåll

Antikommunistisk lag bakom böter för polsk tidning

Polska kommunistpartiets tidningsredaktion får böta för att ha spridit ”totalitär propaganda”.

Ett antal aktioner till stöd för det polska kommunistpartiet, vars tidning Brzask jagas av det styrande högerpartiet PiS (Lag och rättvisa).
Facebook/Komunistyczna Partia Polski / Montage: Proletären

För en månad sedan ställdes redaktionen för det polska kommunistpartiets tidning Brzask (Gryning) återigen inför rätta. Redaktionsmedlemmarna anklagades för att sprida ”totalitär propaganda” och riskerade upp till tre år i fängelse.

Den 17 mars föll domen. De anklagade frikänns men tvingas betala 1.000 złoty (cirka 2.600 kronor) vardera till brottsofferfonden, samt alla rättegångskostnader.

Redaktionen har tidigare frikänts från liknande anklagelser, men distriktsåklagarna i Dabrowa Górnicza i sydvästra Polen vägrar att ge sig. Och de har regeringen på sin sida.

Åtalen har gjorts möjliga genom en ny lag som jämställer kommunismen med nazismen och är en i raden av attacker i en pågående antikommunistisk offensiv som förs av det styrande högerpartiet PiS (Lag och rättvisa).

Polens Kommunistiska Parti (KPP) framhåller att lagen stöds av den reaktionära resolution som EU-parlamentet antog förra året, som likställer kommunism med nazism som ”totalitära” ideologier, och i en total historieförfalskning slår fast att andra världskriget var ”en omedelbar konsekvens” av icke-aggressionsavtalet mellan Tyskland och Sovjetunionen.

”Förföljelsen av kommunister i Polen är inte bara ett lokalt fenomen, det är en del i den attack som styrs av EU:s institutioner och som riktar sig mot kommunistiska och arbetarrörelser i tidigare socialistiska länder”, säger partiets talesperson Bartosz Bieszczad i ett pressmeddelande.

KPP menar att rättsväsendet i Polen befinner sig under skamlös politisk kontroll av PiS. De planerar att framföra klagomål till Europadomstolen i Strasbourg.

”Vi är fast beslutna att kämpa tills alla rättsliga möjligheter är uttömda”, säger partiets ordförande Krzysztof Szwej.

Brzask
Tidningen Brzask (Gryning) ges ut sedan 1991.

Ett dussintal aktioner till stöd för Brazsks redaktion har genomförts utanför polska ambassader runt om i världen, bland annat i Belgien, Grekland, Ryssland, Österrike, Spanien och Venezuela.

”Kapitalismen, den chauvinistiska nationalismen och den radikala katolicismen bildar en ’helig treenighet’ i Polen som vill omöjliggöra all slags progressiv, social eller antikapitalistisk kamp”, sa Tibor Zenker, partiledare för österrikiska Partei der Arbeit Österreichs, som höll tal under en stödmanifestation.