Hoppa till huvudinnehåll

Antikrigsrösten George Galloway tillbaka i brittiska parlamentet

Nio år efter att han senast satt i det brittiska underhuset är George Galloway tillbaka i Westminster, efter att ha vunnit ett fyllnadsval i staden Rochdale utanför Manchester. Proletären ringde upp och gratulerade den outtröttlige Palestinavännen och fredskämpen.

George Galloway kommer sitta i parlamentet för staden Rochdale, som representant för Workers Party of Britain. För 20 år sedan uteslöts han ur Labourpartiet för sitt motstånd mot Irakkriget.
Robert Wade/Privat

Hej George och stort grattis!

– Tack, det här är en av mina bättre dagar. 

Du har sagt att du kommer vara hela Rochdales parlamentsledamot. Men hur mycket av den här segern beror på ditt tydliga ställningstagande för Palestina och Gaza?

– Tja, alla muslimer bryr sig om Gaza, och det gör många andra också. Jag antar att så gott som varje muslim röstade på mig. Men resultatet var så tydligt att jag måste också ha vunnit i vita, engelska stadsdelar utan muslimsk majoritet.

– Jag är nöjd. Vi fick fler röster än Labour, de konservativa, Liberaldemokraterna och Reform tillsammans. Ett ganska sensationellt resultat faktiskt.

Du får tillbaka platsen i Westminster. Hur kommer du att använda den? 

– Jag kommer att vara den enda antikrigsrösten i parlamentet. Det betyder att jag kommer att kämpa mot Nato, för folket i Palestina och fördöma imperialismen var den än dyker upp.

Vad säger du om det som händer i Gaza?

– Det är ett folkmord. Den internationella domstolen ICJ sade att det är troligt att Israel genomför folkmord i Gazaremsan, och utreder dem för det. Det kan inte bli mycket mer seriöst än så. 

– Och till dem som kritiserar mig för att ha haft Gaza som den viktigaste frågan i min valkampanj frågar jag alltid: Om det här var februari-mars 1940, skulle du då kritisera mig för att prata om den begynnande Förintelsen i min kampanj? Det ironiska svaret är att många av dem skulle göra det, men det vill de inte erkänna idag.

Labours partiledare Keir Starmer har ställt sig bakom Israels ”rätt att försvara sig”, och partiledningen motsatte sig länge en vapenvila i Gaza. Några ord om deras ställningstagande?

– Jag tror att de är i mycket trubbel. Det här resultatet kommer att ge svallvågor i många områden där Labour traditionellt har räknat med delar av befolkningen, som nu totalt har tappat förtroendet för dem. 

Du nämnde att du kommer vara en röst mot Nato i parlamentet. Hur ser du på Sveriges anslutning till alliansen?

– Det är en chockerande utveckling. Totalt onödigt, och i motsättning till Sveriges nationella intressen. De svenska politikerna placerar sig i samma korkade position som vi här i Storbritannien, av att ge sig in i onödiga konfrontationer med länder som är mycket mäktigare än vi själva. 

Det låter som att du inte tror att Nato kommer göra Sverige säkrare.

– Långt ifrån. Inte mer än vad Rishi Sunak och Keir Starmer har gjort Storbritannien säkrare. De har gjort vår situation långt mer osäker.

– Det är ett tecken på galenskap från Sveriges sida att ge upp neutraliteten, för att istället göra Joe Biden till er ledare.