Hoppa till huvudinnehåll

August Eliasson: ”Vi Natomotståndare ska inte behöva förklara oss”

I lördags arrangerades protester mot krigsövningen Aurora 23 och det stundande svenska Natomedlemskapet på 17 orter runt om i landet. Den största protesten ägde rum i Göteborg och samlade tusentalet deltagare. En av talarna var August Eliasson, Proletärens chefredaktör. Nedan följer hans tal från Götaplatsen.

Ett tusental fredsvänner slöt upp i demonstrationen.
Artur Szandrowski

Fredsvänner! 

Jag är glad över att se att vi faktiskt är ganska många som vågar protestera mot Nato och krigsövningen Aurora 23. Jag säger vågar, för det senaste året har det hänt något allvarligt med det svenska debattklimatet. Det har blivit kontroversiellt att vara för svensk alliansfrihet. För fred och fredsförhandlingar och mot krigsallianser som Nato.

Jag tror ni är många som har märkt förändringen i klimatet. Att vara Natomotståndare möts med misstänksamhet. Att förespråka fredsförhandlingar istället för mer vapen anses osolidariskt. Ordet ”fredsaktivist” har blivit laddat, nästan något negativt.

Orsaken är såklart Ukrainakriget. Det är ett hemskt krig, precis som alla krig. Tiotusentals människor har dött. 

Vi är många som förfasat oss över Rysslands brutala invasion av Ukraina sedan den där mörka dagen i februari förra året. Vi är många som är motståndare till kriget. Till alla krig och ockupationer! Oavsett om ockupanten heter Ryssland eller USA. Eller Israel.

Men vi är också många som börjar bli trötta på att ständigt behöva förklara och försvara oss. Nej, man stödjer inte automatiskt Ryssland för att man är emot Nato, eller för att man är emot upptrappningen av kriget med mer vapen, och mer krigshets.

När vi på Proletären gör det som man kan tycka att all media borde göra – granskar och kritiserar våra egna makthavare i Stockholm och Washington, och pekar på deras intressen i kriget – då blir vi utpekade för att gå Putins ärenden.

Den här metoden, att misstänkliggöra journalister och politiska aktivister, att anklaga dem för att gå fiendens ärenden, tycker jag mig känna igen. Är det inte precis det som sägs ske i Ryssland?

Proletären
August Eliasson talar på Götaplatsen.

Jag tycker det är dags att vi slutar försvara och förklara oss. Det är inte vi som är emot Nato som ska behöva förklara oss. Vi är ju emot alla krigsallianser och alla krig. Det är Natoanhängarna som borde förklara sig.

Hur kan ni vara för kärnvapen i Sverige? Hur kan ni vara för USA:s krigsallians Nato, som gång på gång gjort precis det som Ryssland gör nu?

Vi är många som börjar bli trötta på hyckleriet. Samma politiker och proffstyckare som hävdar att USA:s krigsallians Nato är nödvändig för att bevara freden och friheten sa ingenting när Nato bombade Jugoslavien 1999, invaderade Afghanistan 2001 och bombade Libyen 2011.

Eller förlåt – de flesta sa visst någonting. De flesta av våra politiker och proffstyckare stödde dessa krig! Helt öppet!

I veckan har Expressen hoppat på oss som protesterar mot Aurora 23. På ledarplats försöker de klistra åsikter på oss och kallar oss extremister. Samma Expressen som hyllade USA:s invasion av Irak för 20 år sedan! Tydligen är det bara okej att invadera och bomba andra länder när det är vi själva som gör det.

Nato och USA har rättfärdigat sina krig, som krigsmakter och imperialister alltid gör. De var tvungna att starta kriget. Tvungna att bomba. För att skydda civilbefolkningen. För att störta en diktator. Hjälpa kvinnorna. Införa demokrati. Ni känner igen det.

Nu vet vi hur det gick.

Natos bomber i Jugoslavien förde inte med sig trygghet till civilbefolkningen. De banade istället väg för väpnade milisers krigsbrott. Faktum är att den av Nato stödda UCK-milisens ledare just nu står åtalad för brott mot mänskligheten i en specialdomstol, för sitt ansvar för tortyr och avrättningar under kriget.

Artur Szandrowski

Natos ockupation av Afghanistan, som Sverige var en del av, gav inte frihet och jämställdhet till afghanerna. Den gav 22 år av krig och kaos. Den gav krigsbrott och massakrer utförda av amerikanska, brittiska och australiska soldater. Den gav ökat inflytande för talibanerna. Till priset av närmare 200.000 döda.

Natos bombningar av Libyen skapade inte fred, frihet eller trygghet. De skapade ett inbördeskrig som pågår än. Krigsherrar som strider om makten. Slaveri och flyktingströmmar i kaosets spår.

Och vi vet alla hur Irakkriget gick. Det krig som startades för 20 år sedan av Natos ledande krigsmakt USA. Utan stöd i FN och trots omvärldens protester.

En miljon döda! Och en våldsspiral som skapade mer krig, mer extremism, fler terrorister. Som tvingat hundratusentals människor på flykt och förstört framtiden för en hel generation irakier.

Nej, Nato är ingen försvarsallians. Nato är en krigsallians! Natos syfte är inte fred och säkerhet. Natos syfte är att slå vakt om USA:s och västvärldens ekonomiska intressen!

Artur Szandrowski
Demonstrationen samlade ett tusental fredsvänner.

Fredsvänner!

Idag har krigsövningen Aurora 23 pågått i sex dagar. Det beskrivs som en försvarsövning, för att öva svensk försvarsförmåga i händelse av ett anfall mot Sverige. Men övningen har andra syften än att öva svenskt försvar.

Det säger övningsledaren Stefan Andersson öppet i Officerstidningen: ”Detta är den bästa träningsmatchen vi kan genomföra för att kliva in som en trovärdig aktör i Nato.”

Det är en övning där nästan bara Natoländer deltar. Där de kommer att öva på att mobilisera och ta emot Natotrupper. Där de också kommer att öva offensiva anfall.

Finns det då någon risk för en attack mot Sverige? Absolut finns det en risk – om vi är med i Nato! Om Ukrainakriget utvecklas till ett öppet krig mellan Nato och Ryssland. Då skulle ett Natomedlemskap göra oss till måltavla.

Om vi ska värna om Sveriges säkerhet och förhindra krig, måste vi hålla oss så långt ifrån Nato som det bara går. Då ska vi inte ha övningar som Aurora 23, som syftar till att Sverige ska bistå Nato i krig och låta USA föra krig mot Ryssland från svenskt territorium.

För Sverige behöver inte Nato för fred. Det är Nato som behöver Sverige för krig.

Vi som är emot Nato, vi som ifrågasätter krigspropagandan. Vi blir anklagade för att gå främmande makters ärenden. För att inte värna Sveriges säkerhet och självständighet.

Men det är Natoanhängarna i regeringen och riksdagen som sålt ut Sverige till en främmande krigsallians! Som öppnar upp för kärnvapen på svensk mark. Som riskerar freden och säkerheten i Sverige genom att föra oss in i Nato. Vad ska vi kalla dessa, om inte landsförrädare!

Artur Szandrowski
Nätverket demonstrera mot Aurora 23, som samlar ett tjugotal organisationer, stod bakom protesten.

Fredsvänner!

Det finns de som tjänar på krig och krigsallianser. Som jublar när de hör krigsmuller. Som gnuggar händerna för varje månad som kriget i Ukraina fortsätter att pågå. Jag talar om vapenindustrin.

Förra året var det sämsta börsåret sedan finanskrisen 2008. Men inte för vapenindustrin. Upprustningen i Ukrainakrigets spår har lett till en börsboom bland vapenföretagen.

De sex största europeiska vapenföretagen – brittiska Bae Systems, franska Thales, italienska Leonardo, tyska Rheinmetall och svenska Saab – har sett sina aktiekurser öka med mellan 35 och 136 procent förra året, och de fortsätter att öka. Saabs ägare, familjen Wallenberg, lär vara nöjda. Med Sverige som medlem i Nato öppnas nya marknader för Wallenberg och den svenska vapenindustrin. 

Att det ser ut så här är ingen slump. Vi lever i ett ekonomiskt system som föder krig. Bakom krigen finns mäktiga politiker och rika affärsmän som tjänar på dem. Imperialism, brukar vi kalla det för i Proletären. De vill åt naturresurser. Handelsvägar. Makt. 

De slipper såklart kriga själva – istället skickar de ut unga män och kvinnor att dö för deras intressen.

Nato är deras projekt. Kriget är deras verktyg.

Ska vi göra slut på krigen, och på hela det system som föder krigen, behöver vi en stark fredsrörelse. Vi som är här idag är en bra början. Vi har alla vågat stå emot propagandan och krigshysterin när det varit som tuffast. När Natomotståndare bespottats, och fredsförespråkare förlöjligats.

Vi är inte ensamma. I helgen arrangeras protester över hela Sverige. Och i länder som Tyskland och Frankrike demonstrerar tiotusentals mot Nato, och för fred i Ukraina. I Storbritannien protesterar fackföreningar mot att miljarder satsas på vapen till Ukrainakriget istället för på välfärden.

Tillsammans är vi många som vägrar vara tysta när alliansfriheten slängs över bord, och makthavarna rustar för krig. Tillsammans säger vi Nej till Nato. Inga kärnvapen på svensk mark. Stoppa Aurora 23!