Hoppa till huvudinnehåll

Val 2018: Både medvind och stiltje för Kommunisterna i valet

Partiet får ett nytt mandat i Ludvika och behåller samtidigt mandaten i Lysekil och Gislaved.

I 17 olika kommuner har Kommunistiska Partiet kampanjat för mandat i fullmäktige.
Jenny Tedjeza

I 17 olika kommuner har Kommunisterna kampanjat för att få mandat i fullmäktige. Resultatet på valnatten blev ett glädjebesked för vissa partiavdelningar och mer av en besvikelse för andra.

Stämningen var som högst på valvakan i Ludvika där partiet, med slaktaren Karl Gustav Nilsson i spetsen, tog sig in i fullmäktige. Det första nya mandatet för Kommunistiska Partiet på 33 år.

Årets val blev också ett trendbrott för Kommunistiska Partiets samlade lokala väljarstöd. Sedan valet 2002 har partiet haft en nedåtgående trend i röstetal, men den bröts med valet i söndags.

I Varberg där Kommunistiska Partiet ställde upp för första gången fick partiet drygt en procent av rösterna, vilket motsvarar 450 röster.

– Vi är jävligt nöjda, säger Bengt Johansson, förstanamn på partiets valsedel.

– Nu vet alla i Varbergs kommun att vi finns och att vi är ett seriöst parti. Det går ju inte ens att tycka illa om något man inte känner till. Folk förknippar oss med frågor som rättvisa och bostadspolitik, och det är viktigt inför framtiden.

Proletären / Bengt Johansson

– Vi har etablerat det röda partiet i Varberg och har en god grund att bygga vidare på. Nu fortsätter vi med vår röda okorrumperade arbetarpolitik och är öppna för alla som vill samarbeta.

På många orter där Kommunisterna kandiderat tidigare blev röstetalet i princip detsamma som för fyra år sedan.

I Gislaved där Kommunisterna suttit i fullmäktige sedan 1980-talet blev valet en framgång, om än blygsam. Partiet försvarade med marginal sitt mandat. Kommunisterna är nu större än både Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

– Lärdomen härifrån Gislaved är vikten av att vara uthållig och arbeta långsiktigt, säger Erik Anderson som suttit i kommunfullmäktige för Kommunisterna i 36 år.

Nu har han fått väljarnas förtroende att vara folkets röst mot nedskärningar och högerpolitik i fyra år till.

– Vi har vunnit på att vara rakryggade i fullmäktige. Jag har ofta stått ensam mot de andra partierna.

Vi har vunnit på att vara rakryggade i fullmäktige.

Han tycker att det är särskilt glädjande att partiet fick fler röster i industriorter som Smålandsstenar.

– Vi får också röster från demokratiskt sinnade människor som inte håller med oss om allt men som bestämt tycker att Kommunisterna ska ha kvar sin stol i fullmäktige. Man behöver inte vara kommunist för att rösta på oss. Det räcker att ha hjärtat till vänster.

I Karlstad har Kommunisterna funnits sedan 2011 och årets valrörelse är partiets andra i kommunen. Här ökade röstetalet från 0,2 procent till 0,4 procent.

– Vi gick från marginaliserade till jättesmå, skämtar Anders Wiklund, förstanamn på valsedeln, när Proletären ringer upp.

Proletären / Anders Wiklund

Han beskriver ett tufft läge i lokalpolitiken med tre olika lokala partier som slogs om uppstickarrollen.

– Det tar tid att bygga upp förtroende. Men vårt arbete stärks av att rösterna blev fler. Nu kommer vi att fortsätta driva frågorna om dubbelbeskattning av allmännyttans hyresgäster, om sex timmars arbetsdag och om bevarandet av Skutberget.

– Vi fortsätter att vara ett riktigt arbetaralternativ. Det är lätt att jobba i nerförsbacke, men Kommunisterna kan man lita på även i uppförsbacke.

I Lysekil har Kommunisterna en stark bas bland väljarna och har suttit i kommunfullmäktige sedan 1979. I årets val behåller partiet sina två mandat med 6,5 procent av rösterna och är nu större än både Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet.

– Vi är glada att vi håller ställningarna, säger Stig Berlin från fullmäktigegruppen. Många partier tappar röster till Sverigedemokraterna, men inte vi.

”Ni är de enda man kan lita på”, är en vanlig kommentar när partiets representanter möter väljare på stan. Och enligt Stig Berlin är det just konsekvensen i partiets politik som är hemligheten bakom det stabila stödet.

– Vi agerar i många frågor men det finns alltid en röd tråd. Vi gör klassfrågor även av de till synes små frågorna.

I Göteborg backar Kommunisterna med 170 röster, enligt det preliminära resultatet från valnatten. Men stödet för partiet har ökat i stadsdelen Kortedala där Kommunisterna har varit en del av kampen för det lokala biblioteket.

– Våra erfarenheter från Kortedala visar att det går att bygga upp förtroende över tid, säger Ulf Nilsson, Kommunisternas förstanamn i Göteborg.

Den lokala valrörelsen i Göteborg har skilt sig från tidigare valår, med en socialdemokrati i fritt fall, ett växande Vänsterpartiet och uppstickarpartiet Demokraterna som genom att utnyttja det massiva folkliga motståndet mot tunnelbygget Västlänken kunde kamma hem 18 procent av rösterna och bli andra största parti.

Proletären / Ulf Nilsson

– Västlänken är den stora elefanten i rummet, säger Ulf Nilsson. Och Demokraterna blev ett accepterat borgerligt alternativ för de som är emot bygget. Då hjälper det inte att vi också är emot.

För Kommunisterna har Vänsterpartiets mer radikala framtoning också varit en utmaning. Frågan om sex timmars arbetsdag, till exempel, förknippas numera med Vänsterpartiet, trots att Kommunisterna under många år har drivit kravet.

– Självklart är det bra att Vänsterpartiet lyfter arbetstidsfrågan, den ska drivas på alla sätt det går, säger Ulf Nilsson.

– Men för de väljare som tycker att arbetstidsfrågan är viktig blir en röst på Vänsterpartiet ”säkrare” än en röst på Kommunisterna.

Trots en viss besvikelse blickar Ulf Nilsson framåt och tror på det öppna arbetssätt Kommunisterna har haft de senaste åren.

– Vi ska vara en del av de sociala rörelser som uppstår i stan.