Hoppa till huvudinnehåll

Beslutat: Göteborgs stad bojkottar Israel

Efter att borgarna bordlade frågan i maj har nu Göteborgs stad tagit beslutet att fasa ut inköp från ockupationsmakter. ”Skattepengar ska inte göda förtryck”, säger Karin Pleijel, miljöpartistiskt kommunalråd, till Proletären.

Palestinademonstration utanför Göteborgs kommunfullmäktige.
Arkivbild/Proletären

I torsdags den 13 juni lyckades Göteborgs kommuns rödgröna majoritet driva igenom frågan om bojkott av Israel. 

Med röstsiffrorna fem mot fyra beslutade nämnden för inköp och upphandling att Göteborgs stad inte längre ska köpa in varor från stater som bedriver ockupation av andra länder. I yrkandet nämner de rödgröna politikerna Ryssland, Marocko och Israel som exempel på sådana stater.

– Israel bedriver en olaglig ockupation av Västbanken som bara förvärrats i skuggan av det utbredda dödandet av civila i Gaza. Våra skattepengar ska inte gå till att ekonomiskt stödja ockupationsmakter, sade kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S) när förslaget presenterades. 

Göteborgs stads budget omfattar ungefär 29 miljarder kronor. Förvaltningen för inköp och upphandling har fått i uppdrag att se över vilka inköp som berörs av beslutet och hur bojkotten kan genomföras juridiskt.

– Det är för tidigt att säga vilka varor som berörs, men vi tycker det är viktigt att undersöka vad vi kan göra för att markera mot ockupationsmakter. Inte minst på grund av det som sker i Gaza just nu, där Israel ockuperar mark, säger Karin Pleijel (MP), kommunalråd med ansvar för upphandling och inköp i Göteborg, till Proletären.

Moderaterna, Liberalerna, Sverigedemokraterna och det lokala högerpartiet Demokraterna röstade mot förslaget. Borgarna har bland annat anklagat förslaget för att ta ställning för Hamas.

Moderaternas representant i nämnden, Sarah Ullmark, säger till SVT att hon beklagar lidandet i Gaza men att Göteborgs stad inte ska bedriva utrikespolitik. Karin Pleijel håller inte med.

– Vi lever i en värld där det globala och lokala hänger ihop. Vår kommunala budget är ett kommunalt ansvar, och vi vill göra det vi kan för att säkerställa att göteborgarnas skattepengar inte går till våld och förtryck.

Ebba Billström
Karin Pleijel

Karin Pleijel hoppas att beslutet i Göteborg ska ge ringar på vattnet.

– Vi har inte fått specifika förfrågningar från någon annan kommun, men enskilda politiker har kontaktat mig. Vi får hoppas att vi kan genomföra detta nu, så att andra kan ta efter.