Hoppa till huvudinnehåll

Bilist körde på Palestinademonstranter: ”Hörde hur folk skrek och grät”

En man körde in i en fredlig Palestinademonstration i Borås, så att flera demonstranter skadades. Enligt demonstranterna skrek mannen rasistiska saker mot palestinier – och hade för avsikt att döda.

Direkt efter attacken ringde demonstranterna till polisen - som kom först efter 40 minuter. Då hade demonstranterna tagit sig till en parkeringsplats i närheten.
Palestine Vision Society

Igår, lördag, attackerades en Palestinademonstration när en bil körde rakt in i demonstrationståget. Flera skadades – men i media beskrivs det som ett bråk där bilisten ska ha blivit slagen.

Mohamed Karraz från Palestine Vision Society, en av arrangörerna till demonstrationen, menar att bilisten var ute efter att döda personer.

– Jag hörde hur folk skrek och grät, och såg att en bil körde in bakifrån i demonstrationen. Han körde fram och tillbaka och skrek rasistiska saker mot palestinier. Folk försökte stoppa honom och skrek åt honom, men han lyssnade inte.

Nu är han och de andra demonstranterna upprörda över hur händelsen beskrivs i media. I Borås Tidning och Dagens Nyheter påstås det, utifrån polisens knapphändiga uppgifter, att det ska ha varit en olyckshändelse eller att ett mindre bråk uppstått där mannen i bilen ska ha blivit attackerad.

– Jag blir ledsen när jag läser vad de skriver. De säger att det var en gammal person, att han blev slagen och att någon i demonstrationen hade kniv och skar sönder däcken på bilen. Och de säger att ingen blev skadad, men det stämmer inte. Jag blev själv påbackad. Ingen behövde åka ambulans, men det betyder inte att ingen blev skadad.

Privat/Facebook
Mohamed Karraz

Varje vecka demonstrerar hundratals Palestinaaktivister i Borås mot Israels pågående folkmord. Lördagens demonstration, som arrangerades tillsammans med organisationer i Göteborg, hade tillstånd och i tåget gick många barn. De gick på en gågata när bilen körde in i dem.

I Borås Tidning hävdar polisen att demonstrationen hade avvikit från sin tillståndsgivna väg och att de gick på Allégatan i centrala Borås, men det stämmer inte, menar Mohamed Karraz.

– Nej! Det finns videofilmat.Vi gick där vi har tillstånd. Vi respekterar reglerna. Men bilen körde till Allégatan och folk följde efter.

Inte heller stämmer det att någon demonstrant skulle haft bollträn eller kniv. Bilens däck punkterades istället av en rabattkant i cortenplåt, enligt Mohamed Karraz och flera andra vittnen på plats.

– Vi är inte kriminella! Vi har demonstrerat i tio månader och har hela tiden haft bra kontakt med polisen.

När Proletären pratar med Mohamed Karraz är han skakad och har fortfarande ont i benen.

– Jag kan gå men är lite svullen. Jag var på sjukhuset och de ska skicka in sin rapport till polisen. Jag har pratat med vänner som har barn, som säger att barnen är oroliga och inte har kunnat sova.

Palestine Vision Society
I demonstrationen gick många barn - där flera nu känner oro efter attacken.

En annan av demonstranterna är Aldijanna Puskar. Hon gick längst fram i tåget och såg inte själva attacken, men hörde hur en bil plötsligt accelererade, hur folk började skrika och gråta.

– Det kom från ingenstans. Det påstås i media att demonstrationen var stökig, men det var den inte på något sätt.

Aldijanna Puskar säger att tåget var på Österlånggatan när attacken skedde. Bilen kom bakifrån, från Hötorget, och försökte sedan köra till Allégatan. Hon beskriver en kaotisk scen där många direkt efteråt var mycket rädda och upprörda. Själv försökte hon lugna ner situationen.

Privat
Aldijanna Puskar

– Jag gick runt och pratade med alla, sa att vi måste ta oss därifrån. Alla sa samma sak, att mannen försökte köra på oss.

Hon är mycket kritisk till medias beskrivning, men även till polisens uttalanden om att demonstranterna gick på fel gata – och att inget tydde på att mannen medvetet kört på dem.

– De var ju inte där! Hur kan de avfärda det så när 30 vittnen säger något annat? Stör de inte utredningen då?

Många demonstranter har nu anmält mannen för mordförsök, och själv planerar Aldijanna Puskar att anmäla polisen för tjänstefel för sina uttalanden i media.

Mohammed Karraz berättar att Palestine Vision Society och de andra arrangörerna nu planerar en kraftsamling nästa lördag för att visa att de inte ger sig – trots attacken mot lördagens demonstration. Och för att gå emot medias beskrivning av händelsen.

– Det finns så mycket dubbelmoral i media. Se bara hur de skriver om Ukraina jämfört med Palestina. Men vi fortsätter att kämpa för frihet och för Palestina.