Hoppa till huvudinnehåll

Bilrasisten i Borås anhållen – misstänks för hatbrott

Israelvännen som skadade flera personer och var nära att köra på barn i en Palestinademonstration i Borås har anhållits. Han misstänks för försök till grov misshandel och hatbrott.

Det tog 40 minuter innan polisen var på plats efter attacken.
Palestine Vision Society

Högerextremisten som körde in i en Palestinademonstration i Borås för två veckor sedan har anhållits, det rapporterar P4 Sjuhärad.

Det var den 10 augusti som den 70-årige mannen, som uttryckt rasistiska, islamofobiska och pro-israeliska åsikter, körde upp på en gågata och accelererade mot demonstrationståget.

Flera demonstranter skadades och många har vittnat om hur de fick slänga sig ur vägen för att inte bli påkörda. Mannen var bland annat nära att köra på en farmor och hennes ettåriga barnbarn i barnvagn.

– Jag kan inte se förarens agerande som någonting annat än en medveten handling, sa farmodern till Proletären då.

Efter händelsen hävdade mannen att demonstranterna attackerat honom med bollträ och knivar, men det finns ingenting som styrker de uppgifterna. Ingen demonstrant har delgivits misstanke om brott.

Enligt polisen finns det över 30 målsägande som säger att de blivit påkörda. Enligt åklagaren är föraren misstänkt för försök till grov misshandel.

På sociala medier har mannen spridit grovt rasistiska inlägg, bland annat om att utplåna palestinier och utrensa muslimer. Därför har han också delgetts misstanke om att det funnits ett hatbrottsmotiv bakom attacken.