Hoppa till huvudinnehåll

Debatt: Blågröna styret har misslyckats kapitalt – därför slutar jag på Tensta vårdcentral

DEBATT. Det blågröna styret i Region Stockholm lägger hellre pengar på nya vårdval, nätläkare och närakuter som dränerar vårdcentralerna på pengar – än att ge invånarna i Tensta bra vård. Därför väljer jag nu att sluta på Tensta vårdcentral, skriver debattören Magnus Isacson, läkare och ordförande i Svensk förening för allmänmedicin.

Magnus Isacson, läkare och ordförande i Svensk förening för allmänmedicin, menar att Region Stockholm ger vården i Tensta orimliga förutsättningar.
Holger.Ellgaard / Privat

Detta är en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna.

Nu har jag jobbat på Tensta vårdcentral i ett och ett halvt år. Det har varit otroligt lärorikt och större delen av tiden har jag trivts bra. Jag är dock skrämd över att se det parallellsamhälle vi har skapat i Sverige. I Tensta finns många som knappt kommer i kontakt med någon som har svenska som modersmål förutom med mig, med sin lärare eller med någon socialarbetare. Unga pojkar introduceras i gängkulturen och den enda uppenbara vägen för dem till ett bra liv är kriminalitet.

Politiker i Stockholm talar om en jämlik vård men jag är ansvarig för fler patienter i Tensta än vad jag var när jag jobbade i Vasastan. Jag förväntas handlägga en komplicerad patient med tolk på en halvtimme och på den tiden hinner jag inte mer än att gå igenom deras medicinlista. Att undersöka mina patienter är att betrakta som en lyx som ofta inte hinns med. Väntetiden för att få ett läkarbesök är flera månader.

Man talar om en jämlik skola men jag får berättat för mig om Tenstaskolor som är i totalt förfall på ett sätt som aldrig hade accepterats i andra stadsdelar. Häromveckan var det poliser vid vårdcentralens entré som undersökte skotthål i dörren in till vårdcentralen efter en skjutning kvällen innan där en person dog och två skadades allvarligt.

Samtidigt i ett parallellt universum klipper Irene Svenonius röda band när Krys vårdcentral invigs i Gallerian och den styrande blågröna majoriteten berömmer nätläkarbolagens ”digifysiska” vårdcentraler som etablerar sig på löpande band i centrala stan. 

De lockar till sig de friskare och mer lönsamma patienterna och lämnar resten till oss andra. De är framtiden och med den fria marknadens logik kommer vi genom dessa bolags försorg få fram de bästa vårdgivarna. Hur lätt är det att konkurrera med skotthål i sin entrédörr och varför är det ingen som etablerar sig i Tensta?

Under coronapandemin har Järvafältet drabbats hårt och en stor andel av de inneliggande på sjukhusen i Stockholm i våras kom just från Rinkeby, Tensta, Kista och Husby. Nu under hösten har man trots detta helt missat att sätta upp en bra infrastruktur för testning i dessa områden. De som testat sig mest är i stället invånare i centrala stan och i de välmående förorterna. De många i Tensta som inte har mobilt bank-id har hänvisats till vårdcentralen som redan är underbemannad. Detta är bara ett exempel av många på hur Tensta glöms bort.

De styrande i Region Stockholm lägger hellre pengar på nya vårdval, nätläkare och närakuter som dränerar vårdcentralerna på pengar.

Enligt statistik från regionen hade den vårdcentral jag jobbade på förut, Johannes husläkarmottagning i Vasastan, år 2019 en allmänläkare på 1 900 invånare och Tensta vårdcentral en allmänläkare på 2 600 invånare. Visserligen får Tensta vårdcentral en högre ersättning på grund av patienternas socioekonomi och vi har något fler sjuksköterskor, men trots det är vi långt ifrån att räcka till.

Att jobba som allmänläkare i ett socioekonomiskt utsatt område i Stockholm är ett mer eller mindre omöjligt uppdrag. Jag säger inte vad som är rättvist men om målet är en likvärdig vård för alla Stockholms invånare så är misslyckandet kapitalt och de ekonomiska ersättningsmodellerna fullständigt undermåliga. Och då ska tilläggas att ersättningen till Johannes husläkarmottagning även den är långt ifrån tillräcklig för att bedriva en rimlig primärvård.

De styrande i Region Stockholm lägger hellre pengar på nya vårdval, nätläkare och närakuter som dränerar vårdcentralerna på pengar, trots att all forskning visar på att det viktigaste för en välfungerande primärvård är personlig kontinuitet med din allmänläkare på vårdcentralen.

På grund av dessa orimliga förutsättningar väljer jag nu att sluta på Tensta vårdcentral. Jag orkar inte förklara för mina patienter längre varför de får vänta i flera månader på en läkartid och varför jag måste skicka ut dem från rummet innan vi ens har hunnit halvvägs i läkarbesöket. Jag kan inte längre stå för den vård som vi har möjlighet att erbjuda och jag lider med mina hårt kämpande patienter och kolleger. 

De förtjänar bättre än det här.

Magnus Isacson
Läkare och ordförande Svensk förening för allmänmedicin

Debattartikeln är tidigare publicerad i Expressen.