Hoppa till huvudinnehåll

Blockad mot larmföretag som vägrar teckna kollektivavtal

Larmföretaget Hometec Security Gbg AB vägrar att teckna kollektivavtal. Elektrikerförbundet svarar med att inleda en blockad mot larmföretaget.

Enligt Jonas Eriksson har Vd:n för Hometec försökt måla ut facket - och inte företaget - som problemet i konflikten.
Alexander Alvarado

Förra torsdagen, den 3 september kl 06.00, inledde Elektrikerförbundet en blockad mot larmföretaget Hometec Security Gbg AB i Göteborg. Bakgrunden är företagets vägran att teckna kollektivavtal med Elektrikerförbundet. 

Sedan april i år har förbundet fört diskussioner och lokala förhandlingar med Hometec Security Gbg AB om att skriva en hängavtalsförbindelse på Larm- och Säkerhetsteknikavtalet, men utan resultat. Företaget har sedan tidigare ett tjänstemannaavtal med Unionen, men Elektrikerförbundet kräver ett eget avtal för sina medlemmar.

Elektrikerförbundet organiserar teknikerna på företaget som bland annat utför installationer och driftsättning. Förbundets förhandlingschef Mikael Petterson säger till Elektrikern att det är de som organiserar dessa arbetare och att de därför ska ha ett eget kollektivavtal.

– Som läget är nu saknas ett kollektivavtal som installatörerna kan åberopa som sitt, det vill säga att kunna hävda rätt lön, arbetstider, ledighet, med mera, säger Mikael Petterson till Elektrikern. 

På plats utanför företagets säte i Frölunda står Jonas Eriksson, centralt ungdomsansvarig för Elektrikerförbundet, som en av strejkvakterna. 

– Vi försöker få till ett kollektivavtal med företaget för de medlemmar vi har på företaget. Som har rätt till schyssta löner och en trygg arbetsmiljö. Företaget har inte varit villiga att teckna det hittills så vi hade inget annat val än att få till en blockad helt enkelt, säger Jonas Eriksson till Proletären. 

Hometec Security Gbg AB, som är ett franchiseföretag till Verisure, har sedan varslet hotat och använt sig av grova påtryckningar mot medlemmarna från Elektrikerförbundet.

– Företaget har på olika sätt hotat våra medlemmar för att få dem att byta fack till Unionen, för de anser att det är där de ska vara medlemmar. Företaget har kallat montörerna till möten där de försöker hävda att det är gränsdragningar mellan oss och Unionen som är anledningen till konflikten.

Vd:n för företaget, Thomas Katby, har kommit ut till strejkvakterna under dagen och tydligt visat vad företaget anser om blockaden, berättar Jonas Eriksson.

– Vd:n kom ut till oss och försökte hålla en god ton. Han försökte måla upp oss som problemet och inte dem.