Hoppa till huvudinnehåll
Av

Krönika: Bojkotta bluffvalet – kämpa för svexit!

EU är högerpolitikens och storföretagens union, och går inte att förändra inifrån. Den enda vägen är att kämpa för ett utträde.


Alla EU-vänliga partier (det vill säga alla riksdagspartier) gör sitt yttersta för att just du ska lägga en röst på just deras parti i EU-valet den 9 juni. Inga taskspelarkonster är dem främmande, inga tomma floskler om trygghet och demokrati är för fantastiska för att hamna på valaffischerna.

Det är lätt se igenom deras lögner. I praktiken är de nämligen alla överens om följande:

• Fortsatt stram statsbudget, bland annat som en följd av EU:s konvergenskrav och påstådda satsning på inflationsbekämpning. Istället för att satsa på att få ner arbetslösheten och öka den offentliga och privata konsumtionen, så att vanligt folk kan leva ett bättre liv, får marknaden, det vill säga företagen, allehanda skattelättnader och subventioner. Resultatet blir låga löneökningar, knappt höjda pensioner och högre kostnader för el, boende och dagligvaror...

• Fortsatt stöd med svenska vapen till kriget i Ukraina. Nu senast meddelades en treårsplan på 75 miljarder kronor i satsningar på den svenska krigsmaterielindustrin, framför allt Hägglunds/BAE Systems, som ska leverera ännu fler stridsfordon 90 till Kiev. Allt på skattebetalarnas bekostnad – som ett tillägg till den liggande statsbudgeten för försvaret.

• Fortsatt svansande efter EU:s och USA:s folkfientliga utrikespolitik, med ett tydligt motstånd mot att fördöma Israels folkmord och krigsbrott i Palestina. Sverige hörde, i likhet med de flesta EU-länder, till den lilla minoritet i FN:s generalförsamling som avstod att rösta för ett fördömande av apartheidstaten Israel och dess bombningar av civilbefolkningen i Gaza.

Hur ser verkligheten ut i Sverige, Europa och världen? Sverige dras isär av klassklyftor, etnisk segregation och ökande kriminalitet. EU-projektet i sin helhet går mot sin undergång, såväl ekonomiskt som kulturellt. Marknaden krackelerar när den fria kapitalismen får löpa amok.

Den ökande nationalismen som breder ut sig i många EU-stater är just ett uttryck för detta. Det överstatliga EU lyckas inte längre möta folkflertalets förväntningar i EU-länderna. EU består numera av ett a-, b- och c-lag, som i skiftande grad kan se sina länder gynnas av den lagstadgade högerpolitik som är den bärande tanken i projektet.

EU-projektets vinnare är, förutom de stora kapitalägarna som lever gott på andras arbete, den gigantiska EU-byråkratin i Bryssel och Strasbourg, deras lobbyföretag och underhuggare inom media. Vinnare är också de ”valda” EU-parlamentarikerna, som med sitt entourage och sina miljonlöner lever i en helt annan värld än undersåtarna i medlemsländerna.

Men det finns ljus i mörkret. Här i Sverige kämpar människor mot nedskärningarna, som när Vårdförbundet är beredda att ta strid mot den farliga arbetsbelastningen, en följd av långa arbetspass med låg bemanning. Runt om i Sverige protesterar universitetsstuderande mot lärosätenas samarbete med Israel och de stora vapenföretagen.

Nu måste vi kämpa för att Sverige ska lämna denna högerpolitikens och storföretagens union. Det är Svexit som gäller!

Lars Nordin
pensionerad lärare