Hoppa till huvudinnehåll

Bulvanföretaget hyrde ut för ockerhyra – nu vräks hyresgästerna

När fastighetsbolaget Svea Apartments fick ekonomiska problem valde de att vräka ett 80-tal hyresgäster i Trollhättan. Men företaget äger inte ens lägenheterna som de hyr ut. "Ingen granskar den svenska bostadsmarknaden", säger Adam Wais, på företaget Urban Rights, som nu hjälper flera av hyresgästerna.

Kapitalisten Adam Wais har fått nog av ockerhyror – och vill nu sätta dit kapitalisten Wissam Chaabi, vd på Svea Apartment, som agerat bulvanföretag och hyrt Castellums lägenheter på Lasarettsvägen i Trollhättan.
Castellum/Lokalguiden

På Lasarettsvägen i Trollhättan står ett 80-tal hyresgäster på randen till att vräkas efter att fastighetsbolaget Sweden Svea Apartments ansökt om en bolagsrekonstruktion.

Hyresgästerna, som består av både barnfamiljer och studenter, fick i början av juni ett brev från Svea Apartments: ”Ditt hyresavtal med Sweden Svea Apartment är härmed uppsagt med omedelbar verkan”, stod det.

Men hyresgästerna har rätt att bo kvar. Det menar Adam Wais, grundare av företaget Urban Rights som företräder flera av de boende på Lasarettsvägen. Detta eftersom Svea Apartments ägnat sig åt en otillåten verksamhet.

– Om hyresgäster vill bo kvar så har de rätt till det eftersom Svea Apartments är ett bulvanföretag, säger Adam Wais till Proletären.

Det som skiljer fallet på Lasarettsvägen från andra fall med oseriösa uthyrare är att Svea Apartments hyrt sina cirka 80 lägenheter av ett annat fastighetsbolag som äger fastigheten, Castellum. På detta sätt har Svea Apartments kunnat ta ut en överhyra samtidigt som besittningsrätten för hyresgästerna gått förlorad.

Men efter en dom i Högsta domstolen 2022 står det klart att ett fastighetsbolag inte får ta ut ockerhyror via andrahandsuthyrning, och att besittningsrätten finns kvar för hyresgästen.

Fakta

Otillåten andrahandsuthyrning

Bristen på bostäder har skapat en ny sorts bostadsföretag som förmedlar andrahandskontrakt mellan fastighetsägare och hyresgäster, och alltså endast förvaltar kontrakten med hyresgästerna.

Om dessa mellanhänder tar ut ockerhyror och kringgår besittningsrätten kan de klassas som bulvanföretag, och vara olagliga enligt en dom i Hösta domstolen, 2022.

Mellanhänderna ägnar sig också åt en så kallad blockuthyrning, vilket också är otillåtet så vida uthyrningen inte vänder sig till en ”väldefinierad kundkrets”. Exempel på denna kundkrets kan vara våldsutsatta kvinnor eller anställda på ett specifikt företag.

I Adam Wais fall, som han drev i HD, betalade han 23.000 kronor för sin lägenhet på Östermalm, när den faktiska hyran låg på knappt hälften.

Den som hyr i andrahand och misstänker att hyresvärden tar ut en ockerhyra, kan begära ut förstahandskontraktet. Det går att få tillbaka mellanskillnaden, men då måste hyresgästen ansöka om ersättning senast tre månader efter utflytt.

Privatpersoner har rätt att hyra ut sin lägenhet i andra hand om det finns goda skäl, exempelvis arbete på annan ort, samboskap eller studier. Privatpersonen har då rätt att öka hyran med 15 procent, men endast om lägenheten är möblerad.

Den som tog upp fallet i HD var just Adam Wais, som själv tvingades betala ockerhyra för ett andrahandskontrakt i Stockholm genom ett bulvanföretag. Strax efter domen grundade företaget Urban Rights, som har som affärsidé att hjälpa andra hyresgäster mot sådana bulvanföretag.

– Det finns en lagstiftning som säger att denna typ av verksamhet är otillåten, men det finns samtidigt ingen som granskar marknaden. När ett företag gör så här så kringgår man två av de viktigaste sakerna i lagstiftningen för hyresgästen: besittningsskyddet och rätten till skälig hyra.

– I Castellums fall kan man också fråga sig: Varför köper man lägenheter, om man inte har ett behov att hyra ut dem till hyresgäster, säger Adam Weis.

När Svea Apartments meddelade sin bolagsrekonstruktion för sina hyresgäster så skickade Urban Rights ut ett brev till samtliga boende på Lasarettsvägen i Trollhättan.

– Vi försöker hålla koll på hyresmarknaden och dessa bulvanföretag. Vi visste att det fanns ett så kallat blockavtal på fastigheten så vi informerade om Svea Apartments ekonomiska problem och att vi kunde hjälpa hyresgästerna, säger Adam Wais som berättar att Svea Apartments hyr ut lägenheter i flera städer runt om i landet.

– När rekonstruktionen kom upp i tingsrätten fick vi också reda på att Svea Apartments också har ett samarbete med fastighetsägaren Sigillet i Göteborg.

På Lasarettsvägen i Trollhättan har flera hyresgäster fått hjälp att få lägenheter via det kommunala bostadsbolaget Eidar, via Hyresgästföreningen. Då har de också fått regelrätta förstahandskontrakt. Men på Lasarettsvägen bor också människor som haft betalningssvårigheter och som inte godkändes av Eidar. Det är nu dessa som Urban Rights hjälper.

För dessa hyresgäster väntar två olika former av rättsprocesser. En i hyresnämnden där överhyran ska prövas och en i Tingsrätten där besittningsskyddet ska tas upp.

Utifrån domen i HD så känner sig Adam Weis säker på att hyresgästerna kommer få bo kvar i sina lägenheter i framtiden, och då med en skälig hyra. Däremot kommer det bli svårt att få tillbaka ockerhyran som hyresgästen betalat sedan de flyttade in.

– Det kommer bli svårt eftersom Svea Apartments är inne i en rekonstruktion. Men vi kommer att göra vårt bästa.

– Vissa har betalat lite i överhyra, andra mer. Även om det kanske inte är så stora summor totalt så ska man komma ihåg att för individen i lägenheten så handlar det om mycket pengar.

Adam Wais är kritisk mot det rådande läget på fastighetsmarknaden i Sverige. Han kommer från USA och säger att reglerna där i många fall är bättre för hyresgästerna.

– Att hyra ut lägenheter och ta för mycket i hyra är inte tillåtet men i Sverige finns det ingen som kontrollerar eller granskar fastighetsägarna. Det är lite märkligt att en amerikansk kapitalist ska behöva påpeka detta.

– Bulvanverksamheten är en win-win för fastighetsägarna, men en loss-loss för hyresgästerna. Vårt mål är att få bort hela den här industrin från marknaden, avslutar Adam Wais.

Proletären har sökt Castellum för en kommentar. De har inte återkommit med ett svar.