Hoppa till huvudinnehåll

”Claes Kamp” målar för Palestina

– Jag har gjort Palestinakonstverk innan och har letat efter gallerier att ställa ut på, men det var ingen som vågade. Så jag tröttnade på det och tänkte att jag måste komma ut med budskapet, vare sig folk gillar det eller inte, säger Claes Larsson, som gett sig ut på en graffititurné.

Claes Larsson (@claes.kamp på instagram)
Achim Rödner

Claes Larsson heter konstnären från Gävle som nyligen gav sig ut på en liten 48-timmarsturné i Mellansverige för att måla
Palestinamotiv på lagliga graffitiväggar. Det blev sju väggar på två dygn – och allt dokumenterades på Instagram (@claes.kamp)

– Jag ville göra saker som syntes för fler personer. Jag har gjort Palestinakonstverk innan och har letat efter gallerier att ställa ut på, men det var ingen som vågade. Så jag tröttnade på det och tänkte att jag måste komma ut med budskapet, vare sig folk gillar det eller inte, säger Claes Larsson till Proletären.

Men det flesta har gillat det. Ungefär 95 procent, säger han.

 – Det har väl varit en del troll. Och så har folk målat över. Visst kan det vara så att de målar över för att de ska göra sin egen konst, men dagen efter jag målat i Eskilstuna så hade någon kryssat över ”All eyes on Rafah” och målat ett hjärta och ”Israel”.

Instagram @claes.kamp
Några av de väggar som Claes Larsson målat.

– Det finns en vägg i Sandviken också som jag målat på hela vintern… och där är det nån sionist som målar över min kost varje gång, så vi har haft en liten ”beef” där [skratt]. Men på sistone har det fått sitta uppe, så jag kanske vann till slut.

Jakten på utställningslokaler löste sig också för Claes Larsson. Han har nu fått ställa ut på Joe Hill-gården i Gävle och har en utställning på gång på Bananrepubliken i Delsbo.