Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Cynisk desinformation i västmedia om döda i Gaza

I media hävdades att FN ”reviderat” antalet döda kvinnor och barn i Gaza. Det visade sig dock vara fake news. Israels utrotningskrig mot Gaza är tvärtom det blodigaste i modern tid, sett till andelen civila dödsoffer.

Minst 8000 döda palestinska barn har identifierats – men ytterligare tusentals är antingen oidentifierade eller begravda i rasmassorna. Dessutom är tiotusentals barn är skadade för livet.
Wafa/APAimages (CC)

FN reviderar siffran för antalet döda i Gaza, lät medier världen över rapportera förra veckan. 14.500 döda barn hade skrivits ner till 8000 och antalet döda kvinnor hade ändrats från 9500 till 5000. Andelen civila offer påstods därmed ”bara ”vara 52 procent.

Israels folkmordsfans gottade sig förnöjt i att det minsann inte var så farligt i Gaza. Som om ”bara” 8000 döda barn skulle innebära att det inte var ett folkmord.

Men medias rapportering om de ”reviderade” siffrorna visade sig vara ännu en våg av desinformation.

På en presskonferens tillbakavisade FN:s talesperson Farhan Haq påståendena i media att FN reviderat eller skrivit ner några siffror. Istället handlade det handlade om att man återgått till att använda Hälsovårdsministeriets siffror över fullt ut identifierade döda efter att under en period använt sig av Gazas mediemyndighetssiffra som även inkluderade ännu ej identifierade personer.

Den totala siffran över antalet döda i Gaza hade alltså inte ändrats – den låg kvar på 35.000 personer. Statistiken över antalet döda barn och kvinnor räknades dock inte utifrån totalsiffran på 35.000, utan utifrån antalet identifierade döda som då utgjorde 24.686.

Ytterligare runt 10.000 kroppar var ännu inte fullt identifierade. En följd av en sönderbombad sjukvård, men också av Israels urskiljningslösa bombande och terror, där hela familjer och släkter utrotats. Där överlevande tvingas leta kroppsdelar för att försöka identifiera sina döda anhöriga.

Utöver dessa totalt 35.000 döda saknas dessutom runt 10.000 personer, som troligen ligger döda i rasmassorna. Troligtvis främst kvinnor och barn som i större utsträckning stannat i hemmen, vilket Christian Lindmeier, talesperson för Världshälsoorganisationen, WHO, påpekat.

När folkmordsförespråkare som Svenska Dagbladets Peter Wennblad, hävdar att ”Världen gick på Hamas propaganda” är det alltså inget annat än cynisk desinformation. Dessutom korkad sådan. Den ”nya” siffran var ju även den från en ”Hamaskontrollerad” myndighet – Hälsovårdsministeriet.

Hur var det då med andelen civila dödsoffer? Av de identifierade kropparna var 52 procent kvinnor och barn, 8 procent äldre och 40 procent män. Israels militär upgav nyligen att de dödat 14.000 Hamas-soldater – en siffra få bedömare tror stämmer. Men även om den skulle stämma skulle det innebära att 60 procent av de döda i Gaza är civila.

I en israelisk studie utförd av sociologiprofessorn Yagil Levi påpekas att den lågt räknade siffran 61 procent (som bland annat utgick från att samtliga män som dödats var Hamassoldater) skulle innebära en större andel civila än alla konflikter i modern tid, från andra världskriget till 1990-talets blodiga konflikter.

Samtidigt finns flera studier som tyder på att andelen civila dödsoffer är betydligt högre. En studie som täcker perioden 7-26 oktober, som presenterats i den medicinska tidningen The Lancet talar om 68 procent civila. Människorättsorganisationen Euro-Mediterranean Human Rights Monitor uppskattar andelen civila dödsoffer till hela 90 procent.

Hur man än vänder och vrider på siffrorna så överträffar andelen civila dödsoffer, antalet döda barn och det totala antalet döda alla konflikter i världens moderna historia – sett till den korta tidsperioden. Att det finns människor som Peter Wennblad som förnekar eller förringar detta folkmord är ofattbart.